Obecný

The Albatross - hledaný plakát


portrét

název: Albatross
Latinské jméno: Diomedeidae
třída: Ptáci
velikost: 2 - 3,5 m rozpětí křídel
závaží: 7 - 12 kg
věk: 15 - 40 let
vzhled: bílé peří, černá křídla, světle žlutá až oranžová zobák
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Masožravec / rybář (piscivor)
jídlo: Mrkev, ryby, měkkýši, sépie
pomazánka: celosvětově
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Oceán, nedaleko ostrovů
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: nejdříve od 8 let
páření: v závislosti na druhu
páření: 10 - 12 týdnů
velikost spojky: 1 vejce
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o albatrosu

  • Albatros popisuje 21-druhovou rodinu Diomedeidae, velké mořské ptáky, kteří tráví většinu svého života na volném moři.
  • V rámci této rodiny se rozlišuje mezi dvěma hlavními rody v závislosti na distribuční oblasti. Albatrosy rodu Diomedea žijí výhradně na jižní polokouli, ty z Phoebastria kolonizují tropické oblasti a severní Pacifik.
  • Jejich charakteristická postava s nejdelšími křídly v ptačí říši dělá z albatrosů opravdové létající stroje, které během svého života cestují až do šesti milionů kilometrů.
  • Rozpětí křídel velkých albatrosů je až tři a půl metru. S těly a širokými, štíhlými křídly tvoří albatros napjatý oblouk, který jim umožňuje klouzat stovky kilometrů ve vzduchu, aniž by museli jednat o jedno křídlo.
  • Spoléhají se na rychlosti větru nejméně dvanáct kilometrů za hodinu. Při slabém větru musí zůstat na vodě nebo na souši, protože se nemohou vzlétnout. Navíc vzlet a přistání jsou obrovské výzvy. Mnoho ptáků zlomí nohy a bolestivě končí.
  • V závislosti na druhu mohou albatrosi vážit až dvanáct kilogramů. Mají velký a silný špičatý zobák, který se často objevuje v jasných barvách.
  • Na rozdíl od svých letových dovedností se albatros pohybuje pomalu a nemotorně vpřed na břeh. Přes pavučiny mezi prsty na nohou a krátkými nohama tyto ptáky padají skrz choulostivé a nemotorně vyhlížející chůze.
  • Ale Albatrosi jsou vynikající plavci, kterým nevadí vysoké otoky.
  • Většina druhů žije v subpolárních a polárních oblastech a na ostrovech v oceánech jižní polokoule, ojediněle se kolonie vyskytují také v Antarktidě.
  • Albatross se živí hlavně chobotnicemi, malými rybami, medúzy a mršinou.
  • Většina druhů se rozmnožuje ve velkých koloniích podél útesů. Kuřata jsou krmena pouze každých několik týdnů olejem o vysoké hustotě a kalorii, který se v těle rodičů produkuje z přijímaného jídla.
  • Albatrosi nemají žádné přirozené predátory, ale v minulosti sloužili jako zdroj potravy pro námořníky a v 19. století byli loveni pro své peří.
  • Každý rok se tisíce albatrosů stávají oběťmi lovu pomocí dlouhých lovných šňůr, když se chytí do stovek zaháknutých sítí.