Ostatní

Zebra - hledaný plakát


portrét

název: Zebra
Latinské jméno: Equus quagga
třída: Savci
velikost: 1,7 - 2,5 m
závaží: 200 - 400 kg
věk: 10 - 25 let
vzhled: černá a bílá
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, semena
pomazánka: Afrika
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Steppe
přirození nepřátelé: Gepard, hyena, lev, leopard
pohlavní dospělost: s 3 - 5 lety
páření: po celý rok
těhotenství: 360 - 390 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o zebře

  • Zebry patří do rodiny koní. Rozdělení na dva různé typy není tak dávno. Oba druhy byly v nedávné minulosti spárovány (Zebroide).
  • Po jednoročním období těhotenství nese zebra obvykle jen jednoho hříbě. To už může začít samostatně krátce po narození. To je zvláště důležité, protože predátoři mohou cítit mateřskou krev ztracenou při narození. Kromě toho jsou jednotlivé zebry snadnou kořistí pro balíček lvů.
  • Existují tři různé typy zebrů: horská zebra, šedá zebra a rovina zebra. Celkově se celková populace odhaduje na 800 000, z čehož téměř 700 000 jednotlivců odpovídá za planetu zebra.
  • Zebry jsou čistě býložravci. Její nabídka zahrnuje trávy, byliny, květiny a listy.
  • Účel zvláštního zbarvení srsti zebry nebyl dosud jednoznačně objasněn. Jako maskovací barva je černá a bílá barva pruhu vhodná pouze částečně. Je však zřejmé, že zebry jsou parazity méně zapáleny kvůli jejich zbarvení srsti.
  • Mladé zebry rostou velmi rychle. Jen rok po narození dosáhli zebry své konečné velikosti.
  • Zebry se často tvoří spolu s antilopy, pakoně a dalšími pářenými shluky větších stádových formací. Tím se snižuje riziko požívání predátorem.
  • Stádo zebry má přísnou hierarchii. Na vrcholu je vždy dospělý samec.