Volitelný

The African Elephant - Wanted Poster


portrét

název: Africký slon
Další jménaFotografie: slon africký
Latinské jméno: Loxodonta africana
třída: Savci
velikost: 2,5 - 3,2 m
závaží: 3 - 6 tun
věk: 50 - 70 let
vzhled: šedá kůže, velké uši
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, kůra stromů, trávy, kořeny
pomazánka: Afrika (zejména východní Afrika)
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: Africká step, polopoušť
přirození nepřátelé: dospělí sloni bez přirozených nepřátel
pohlavní dospělost: nejdříve kolem 10 let
páření: možné po celý rok
těhotenství: 22 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ohroženo
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o slonu africkém

  • Slon africký nebo Loxodonta africana popisuje druh v rodině slonů, který - jak již název napovídá - je původem z Afriky.
  • Africký slon, který byl v minulosti hojně využíván, dnes obývá jen několik oblastí ve východní a jižní Africe, které jsou chráněny jako národní parky.
  • Obchod se slonovinou a neustálé ničení jejích stanovišť vedly ke skutečnosti, že dnes v celé Africe žije jen několik set tisíc zvířat.
  • Slon africký obývá různá stanoviště a je obecně adaptabilní, pokud jsou k dispozici potraviny, voda a stinné oblasti.
  • Žije hlavně v nížinách, ale také ve vrstvách až do výšky pěti tisíc metrů.
  • S průměrnou velikostí něco přes tři metry váží až pět, zřídka až sedm tun.
  • Stávkující jsou jeho velké kly, které mají jak býky, tak i krávy, u krav od určitého věku pouze delší, býků však také nepřetržitě širší.
  • Kly mohou dosahovat délky až tří metrů a vážit až sto kilogramů.
  • Obří uši jsou také charakteristickým rysem slona afrického. Slouží k uvolnění přebytečného tělesného tepla v horkém klimatu.
  • Kůže slona je velmi citlivá, i když je tlustá dva palce.
  • Úpal a nadměrné vystavení teplu chrání slony africké postřikem jejich kůže bahnem.
  • Slon africký potřebuje až tři sta litrů vody denně.
  • Zdroje vody jsou sledovány citlivým dlouhým kmenem.
  • Při hledání vody a rostlinných potravin cestují afričtí sloni až dvanáct kilometrů denně.
  • Páření probíhá nezávisle na ročním období. Aby se spárovali se ženou, jinak se osamělí býci dočasně připojí ke stádům žen v čele s dominantní vedoucí krávou.
  • Po období těhotenství 22 měsíců porodí kráva tele, které je ošetřováno po celý první rok života.
  • Sloni dosahují života až sedmdesáti let.