Informace

The Walrus - Wanted Poster


portrét

název: Walrusi
Latinské jméno: Odobenus
třída: Savci
velikost: 200 - 350 cm
závaží: 600 - 1500 kg
věk: 15 - 35 let
vzhled: Barva kůže závisí na věku
pohlavní dimorfismus: Ano
jídlo: Korýši, měkkýši, skořápky
pomazánka: Arktida
původní původ: Arktida
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Ledová drift, menší ostrovy
přirození nepřátelé: Lední medvěd, kosatka
pohlavní dospělost: o věku osmi
páření: Duben - červen
těhotenství: 11 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o mroži

  • Mrož je po tuleni slonů největším druhem tuleňů na planetě. Dospělý muž může dosáhnout tělesné hmotnosti vyšší než 1,4 tuny.
  • V rámci tohoto rodu se rozlišuje v závislosti na lokalitě mezi Atlantikem a mírně větším Pacifikem mrožem.
  • Mrožové žijí na arktických dlouhých úsecích s plochými kameny, v zimě se také drží silného ledu. Tvoří rodinné skupiny, které se skládají z býka a několika samic a jejich mláďat.
  • V období páření, které se koná od dubna do června, čelí pobřeží mezi muži, kteří hájí své rodiny harémů, a jejich výzvami tvrdými bitvami.
  • K páření dochází ve vodě, k narození samice se vrací po gestačním období jednoho roku na břehu. Každá žena porodí pouze jedno dítě, které je ošetřováno jeden a půl roku a tráví až pět let v blízkosti matky. Pokud kráva zemře, její mládě je adoptováno jinou ženskou rodinou.
  • Přestože mrož má kly až do délky jednoho metru, nedokáže zachytit velká zvířata. Jeho jídlo to vycítí stovkami vousů.
  • Mrož využívá obří kly k úspěšné obraně proti útokům ledních medvědů. Lední medvědi často nese těžké rány po propíchnutí po boji s mrožem, které vede k jejich smrti.
  • Kly také slouží mroži jako důležitá podpěra pro pohyb od vody k zemi vyvážením na ledové kře nebo skále.
  • Jako vynikající plavci tráví mroci většinu svého života ve vodě. Pětipalcová tlustá vrstva tuku v kůži, která váží až pět set kilogramů, zabraňuje zamrzání tuleňů v arktických vodách.
  • Přes jejich masivní těla, mroži na zemi cestují stejně rychle jako běžící lidé, když se pohybují na všech čtyřech ploutvích.
  • Mrož je hlavním zdrojem potravy pro určité druhy mušlí, které vykopat z půdy a jejichž maso je saje v obratných pohybech rtů ze skořápek. Během jednoho jídla mrož dokáže zachytit několik tisíc granátů. Kromě mušlí se mrože živí také dalšími korýši, jako jsou krabi, jakož i různými šneky, pláštěnci a hlavonožci. Jen velmi zřídka zachytí menší pečeti nebo zaútočí na mladé lidi.
  • Zuby mrožů jsou vyrobeny z prstenů, které stejně jako stromy určují stáří zvířat.
  • Eskimové jsou zdaleka nejnebezpečnějším nepřítelem mrožů a díky intenzivnímu lovu výrazně snížili své populace. Mroci z východního Atlantiku jsou proto klasifikováni jako kriticky ohrožený druh.