Obecný

Kanec - hledaný plakát


portrét

název: Divočák
Latinské jméno: Sus scrofa
třída: Savci
velikost: 1,2 - 1,8 m
závaží: 70 - 200 kg
věk: 8 - 12 let
vzhled: hnědošedý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, beechnuts, žaludy, ovoce, semena, hmyz, houby, kořeny
pomazánka: Asie, Afrika, Evropa, Severní Amerika, Jižní Amerika, Austrálie
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: nespecifické, preferuje listnaté a smíšené lesy
přirození nepřátelé: Bear, Wolf,
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: Listopad - leden
těhotenství: 100 - 120 dní
velikost vrhu 4 - 12 mláďat
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o divočině

  • Divočák patří do rodiny prasat starého světa a odkazuje na určitý druh skutečných prasat, která pocházejí z celé Evropy a ve velkých částech západní Asie a severní Afriky.
  • Kromě dobrého přísunu vody a dostatečných úkrytů nemá divočák jako vysoce přizpůsobivý savec na své prostředí vysoké nároky.
  • Obývá lesy, pole, rákosové pásy, bažiny nebo břehy jezer, stejně jako pobřežní oblasti v tropických podnebích a hornatých oblastech v některých velmi vysokých výškách.
  • Divočáci preferují listnaté a smíšené lesy, kde je půda měkká a není přítomen žádný led.
  • V divočině jsou patrné lebky ve tvaru klínu a nosu, který je protažen do kmene, a relativně malé uši a oči.
  • Krk jako přechod mezi hlavou a kmenem zcela chybí. Postava vypadá masivně, visící ocas je krátký a tenký.
  • Celé tělo je pokryto štětinovou srstí, která se objevuje v tmavě hnědé-šedé.
  • Samci se nazývají kanci a mají podlouhlé špičáky, tzv. Kly. Tito vyčnívají nahoře a dole jasně z úst a slouží jako ostré zbraně.
  • Samice mají také psí zuby, ale jsou mnohem kratší než kly mužů.
  • Kanci jsou mnohem větší a objemnější než potoky a přinášejí s výškou ramene až jeden metr a váhou až dvě stě kilogramů na stupnici.
  • Díky tomu je divočák jedním z největších druhů savců, kteří pocházejí z Evropy.
  • I přes jejich masivní postavení jsou divočáci vynikajícími plavci a rychlými běžci, dosahující rychlosti až padesáti kilometrů za hodinu.
  • Pouze v Německu se odhaduje, že v divočině žije asi 1,2 milionu divočáků.
  • Jako všežravci se živí ovocem, semeny, buky a žaludy, hmyzem a červy, hlodavci, houbami a kořeny. Najdou jídlo s vynikajícím čichem.
  • Protože kanci se skrývají v podrostu hustých lesů, jsou navzdory velkému počtu populací ve volné přírodě vidět jen zřídka.
  • Všechna plemena domácích prasat pocházejí z divočáků. Divočák byl domestikován před více než pěti tisíci lety. Intenzivním chovem divokých prasat, který produkoval nespočet domácích plemen prasat, začal asi před dvěma sty lety.
  • Období páření divočáků sahá od listopadu do ledna. Mloci se rodí po období těhotenství čtyři nebo pět měsíců a jsou dobře maskováni podélnými pruhy v jejich srsti. Jsou kojeni tři měsíce a ztrácí své osvěžení ve věku půl roku.
  • Občas velcí dravci, jako jsou vlci, medvědi nebo rysi, dokážou zachytit kance. Protože se však tyto staly velmi vzácnými, divočák dnes nemá dravce.
  • Divočáci žijící v přírodě v průměru mezi osmi a dvanácti lety. U zvířat, která jsou v péči o člověka, je délka života až třicet let.