Ostatní

Turecko - hledaný plakát


portrét

název: Turecko kuře
Další jména: Turecko, divoká krocana
Latinské jméno: Meleagris gallopavo
třída: Ptáci
velikost: 75 - 125 cm
závaží: 4 - 12 kg
věk: 8 - 15 let
vzhled: černé nebo tmavě hnědé peří, červený krk a chlopeň
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Listy, semena, kořeny, hlízy, ovoce, hmyz, ořechy a plazy a obojživelníci
pomazánka: USA, Mexiko, Austrálie, střední Evropa
původní původ: USA a Mexiko
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Listnaté a smíšené lesy v blízkosti polí a luk
přirození nepřátelé: Sova, liška, rys, vačice, pumy, hadi, mýval, vlk
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Leden - duben
páření: 28 dní
velikost vrhu: 6 - 14 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Turecku

  • Turecko nebo Meleagris gallopavo popisuje druh ptáka v rámci bažanta, který je původem ze Severní Ameriky.
  • S výjimkou Aljašky je distribuován ve všech státech USA a také v mnoha částech Mexika. Po různých pokusech o usídlení v Evropě ve 20. století, které jsou dlouhodobě stěží úspěšné, se dnes v Turecku vyskytuje jen ojediněle.
  • Vzhledem k tomu, že byl domestikován dávno domorodými obyvateli Severní Ameriky, zejména Aztéky, je považován za divoký archetyp dnešní domácí krůty, lépe známý jako Turecko.
  • Turecko je asi metr vysoké a váží až deset kilogramů, přičemž slepice jsou o něco menší a podstatně lehčí než kohouti.
  • Peří se jeví monochromaticky černé nebo tmavě šedé a třpytí se zejména na křídlech a na krku ve světle nazelenalých, namodralých a fialových.
  • Krk je pozoruhodně dlouhý, hlava ve vztahu k tělu velmi malá. Hlava a horní krk jsou nerozebírané, takže je vidět světle šedá až namodralá kůže.
  • Kohoutky mají jasně červené klapky na hrdle a nadržené výrůstky na čele.
  • Nohy krůty, které jsou velmi silné, vykazují u obou pohlaví červenavou barvu.
  • Turecko je všežravec, který se živí semeny, kořeny, hlízami, listy, ovocem a ořechy, jakož i malými plazy a obojživelníky v závislosti na ročním období. Krůty nacházejí své jídlo výhradně na zemi.
  • Krocany jsou velmi společenští ptáci, kteří žijí ve větších skupinách, chodí spolu hledat potravu a sdílejí místa na spaní vysoko ve stromech.
  • Protože jsou necitliví na mráz, jsou velmi loajální a zůstávají v chovné oblasti i v zimě.
  • Dospělé krůty i jejich vejce a mladiství jsou zajati mnoha různými predátory. Mezi nejdůležitější predátory patří pumy, rysi, vačice, lišky a mývalové.
  • Páření začíná v lednu, v chladnějších oblastech v březnu.
  • Kohout pasou několik kuřat, která jsou pak ve svých půdních hnízdech, která jsou vytvořena jako dutiny v husté vegetaci, mezi osmi a patnácti vejci. Vzhledem k umístění hnízd mnoho vajíček a kuřat padají za kořist malým dravcům, hlodavcům a ptákům.
  • Kuřata jsou objímána po dobu dvou týdnů po vylíhnutí, ale jedí si vlastní jídlo hned od začátku a následují svou matku během náletů během dne.
  • Délka života Turecka je asi deset let, ačkoli většina ptáků nedosáhne tohoto věku kvůli mnoha predátorům.