V detailu

Wombat - hledaný plakát


portrét

název: Wombat
Latinské jméno: Vombatidae
třída: Savci
velikost: 80 - 120 cm
závaží: 25 - 40 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: šedá, hustá srst
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, rostlinný materiál
pomazánka: Austrálie, Tasmánie
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: relativně nespecifický, ale s minimem vegetace
přirození nepřátelé: Dingo
pohlavní dospělost: ve věku tří let
páření: po celý rok
těhotenství: asi 21 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Wombatu

  • Wombatové popisují dvoučlennou vačnatou rodinu, která je původem výhradně z Austrálie.
  • V rámci Womatů se rozlišuje mezi rodem Haarnasenwombats nebo Lasiorhinus a rodem Nacktnasenwombats nebo Vomabatus.
  • Lokalita wombatů sahá napříč jižní a východní částí Austrálie. Nacházejí se ve Victorii, jižním Walesu, jižní Austrálii a Queenslandu, stejně jako v Tasmánii.
  • Na jejich stanoviště nestanoví vysoké nároky, ale k vybudování podzemních jeskyní vyžadují vhodné půdní podmínky.
  • Tyto rozvětvené tunelové systémy, které se nacházejí na území až 25 hektarů, slouží soumrakům a nočním wombatům jako denní ústupy.
  • Území je bráněno hrozícími gesty a vůněmi proti spiklencům.
  • Wombats, jako koaly a klokani, jsou vaky savců, kteří vypadají velmi podobně jako malí medvědi. V závislosti na druhu dosahují wombaty tělesné velikosti až 120 centimetrů a přinášejí na váhu maximální hmotnost čtyřicet liber, samice jsou větší a těžší než samci.
  • Wombats jsou masivní a válcové postavy a mají krátké a silné nohy se širokými nohama. Na koncích prstů jsou výrazné drápy, které jsou nezbytné pro kopání způsobu života.
  • Pozoruhodná je hlava s malými očima a malými trojúhelníkovými ušima.
  • Krátký a pevný kabát se objevuje v různých odstínech hnědé a šedé se žlutavými odstíny.
  • S výjimkou dingoů má wombats málo přirozených nepřátel. Navíc v případě nebezpečí okamžitě ustoupí do svých podzemních jeskyní, jejichž vchod je uzavřen jejich kostnatými zády, chráněné silnou vrstvou kůže.
  • Navzdory své husté postavě mohou wombats dosáhnout rychlosti až čtyřicet kilometrů za hodinu na kratší vzdálenosti. Kromě toho jsou dobrými plavci a horolezci.
  • Za soumraku jdou wombatové hledat jídlo. Živí se hlavně trávou, mechy a bylinkami, ale neznepokojují houby a kořeny.
  • Díky energeticky účinnému a pomalému metabolismu trávení děložních buněk trvá až tři dny.
  • K páření dochází pouze ve velmi suchých oblastech sezónně.
  • Samice porodí každé mládě každé mládě a měří v době narození pouze jeden centimetr. Roste několik měsíců v matčině vaku, který se nachází na zadní straně jejího těla. Poté, co potomek opustil tašku, tráví další rok v péči matky.
  • V závislosti na druhu je délka života wombatů mezi deseti a dvaceti lety.