Obecný

The Wallaby - Wanted Poster


portrét

název: Wallaby
Další jména: /
Latinské jméno: Notamacropus
třída: Savci
velikost: 60 - 80 cm
závaží: v závislosti na typu do 20 kg
věk: 8 - 15 let
vzhled: hnědá nebo šedá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, trávy, kapradiny, byliny, pupeny a kůra
pomazánka: Austrálie, Nová Guinea
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den nebo noc
habitat: Bushova krajina, lesy
přirození nepřátelé: Dingo, liška, domácí kočka
pohlavní dospělostŽeny: asi 14 měsíců, muži: asi 20 měsíců
páření: v závislosti na druhu
těhotenství: 28 - 35 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělí nebo skupinové asociace
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o Valašsku

  • Stěny popisují subgenus v klokanech, který se nazývá Macrobus a zahrnuje celkem osm druhů.
  • Wallaby je obyvatel pobřežních oblastí na severu, východu a jihu Austrálie. Flinkwallaby je původem z Nové Guineje a Austrálie. Na Forêt de Rambouillet ve Francii se etablovala malá populace wallabies, která zahrnuje asi 150 zvířat. Vyrostlo z některých hradeb, které v 70. letech unikly ze zoo.
  • Valašci se usazují ve své rodné australské suché krajině s růstem keřů nebo stromů.
  • V závislosti na druhu je wallaby osamělé nebo společenské zvíře, které žije ve sdruženích větších skupin. Existují jak noční, tak denní druhy.
  • Wallabies jsou malé klokani, kteří dosáhnou maximální délky těla osmdesát centimetrů a váží až dvacet kilogramů, s velkými rozdíly mezi druhy.
  • Wallaby má hnědý nebo šedý kabát, který u některých druhů ukazuje vzory nebo pruhy na zádech a obličeji.
  • Postava odpovídá postavě všech klokanů a je způsobena hlavně silnými a dlouhými zadními nohami, mnohem menšími předními nohami a svalnatým a velmi dlouhým ocasem.
  • Wallabies jsou býložravci, kteří se živí různými kapradinami, trávami a bylinkami, stejně jako pupeny a kůrou, v závislosti na jejich distribuci. Aby se vyrovnal potřebám tekutin během suchých období, žvýká Wallaby kořeny, ve kterých je uložena voda.
  • Období březosti wallaby je v průměru 35 dnů.
  • Stejně jako ostatní klokani rodí i ženy wallabies pouze dva centimetry a nerozvinuté mladistvé, kteří se instinktivně plazí do mateřského pouzdra ihned po narození a přichytávají se k struku.
  • Mladí vyrůstají v tašce a nechávají ji až po několika měsících, kdy jsou plně vyvinutí. I poté se budou ještě několik měsíců kojit.
  • Ženské wallabies mate znovu krátce po narození mládě. Embryo však roste pouze tehdy, když starší mládě už opustilo matčinu váčku. Tento jev se v biologii označuje jako opožděná práce a věří se, že zajišťuje přežití tohoto druhu v neúrodných a vyprahlých oblastech Austrálie, protože pokud se ztratí mláďata, další se narodí do měsíce.