V detailu

Chipmunk - hledaný plakát


portrét

název: Chipmunk
Další jména: Chipmunk, chipmunk
Latinské jméno: Tamias
třída: Savci
velikost: 15 - 25 cm
závaží: 40 - 130 g
věk: 2 - 3 roky
vzhled: šedohnědý kabát s bílými pruhy
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ovoce, semena, ořechy, hmyz, měkkýši
pomazánka: Severní Amerika, Evropa, Asie
původní původ: Severní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nejlépe listnaté a jehličnaté lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci, hadi, mývalové
pohlavní dospělost: asi na konci prvního roku života
páření: Únor - květen
těhotenství: 35 - 40 dní
velikost vrhu: 5 - 10 koťat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o chipmunk

  • Chipmunks nebo Tamias popisují celkem 25 druhů v rodu uvnitř veverek, které jsou známé také pod anglickým názvem Chipmunks.
  • Chipmunkové kolonizují pouze severní polokouli.
  • S výjimkou eurasijských burundi žijí všichni chipmunkové v Severní Americe, kde se šíří od polárních oblastí až do Mexika.
  • Burunduk se nachází v severní Evropě, severní Číně, Koreji a Hokkaidu.
  • Chipmunkové primárně kolonizují lesy, čímž se v závislosti na druhu vyskytují v listnatých i jehličnatých lesích.
  • Tam vytvářejí podzemní, silně rozvětvené a vícestupňové tunelové systémy, které jsou až tři a půl metru dlouhé a pečlivě udržované v čistotě.
  • Výkaly jsou dodávány v slepých uličkách, které také slouží jako odpadní nádoby na zbytky potravin.
  • Chipmunks vděčí za své jméno charakteristickému výkresu na zádech a obličeji. Mezi až pěti znatelně tmavě hnědými pruhy vede několik bílých a světle hnědých čar, které dávají jasně kontrastní kresbu. Zbytek srsti, stejně jako dlouhý a tenký ocas, se objevují v různých odstínech hnědé a šedé.
  • V závislosti na druhu dosahují chipmunkové celkovou délku těla až 25 centimetrů a maximální hmotnost 130 gramů.
  • Stávkující jsou velké lícní kapsy chipmunků, které slouží jako mezisklad pro zásobování potravinami a mohou být rozšířeny na celou hlavu s plným obsahem.
  • Chipmunkové jsou každodenní a všežraví všežravci, kteří se živí hlavně ořechy, semeny, plody a houbami, ale občas i ptáky, hmyzem a malými bezobratlými.
  • Ačkoli chipmunks jsou převážně na zemi, jsou to vynikající horolezci, kteří také hledají jídlo na stromech. Jejich vynikající prostorové vidění jim umožňuje rychle skočit ze stromu na strom.
  • V létě vyrábějí chipmunkové velké zásoby potravin, které je živí během chladného období.
  • Chipmunkové hibernaují ve své podzemní doupěti a probudí se každých pár dní k jídlu.
  • Páření probíhá koncem jara nebo léta. Pouze v této fázi se muži a ženy setkávají.
  • Po březosti asi měsíc, samice v její budově až pět, zřídka až deset štěňat na světě. Tito opouštějí matčinu péči nejpozději po osmi týdnech a jsou sexuálně zralí po jedenácti měsících.
  • Mnoho chipmunků je zajato mývalovi a dravci.
  • V divočině je délka života chipmunků pouze dva nebo tři roky, ale v lidské vazbě mohou dosáhnout života až deseti let.