Volitelný

Taubenschwänzchen - hledaný plakát


portrét

název: Holubice ocas
Další jména: Kolibřík kolibřík, holubí ocas
Latinské jméno: Macroglossum stellatarum
třída: Hmyz
velikost: 4 - 8 mm
závaží: 0,3 g
věk: 2 - 4 měsíce
vzhled: šedohnědá křídla, chomáčky na břiše, proboscis
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Herbivore (býložravec) nebo Nectareater (nektarivor)
jídlo: jako housenka, jako motýlí nektar
pomazánka: Evropa, Severní Afrika, Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Zahrady, lesy a louky s rostlinami bohatými na nektar
přirození nepřátelé: různé druhy ptáků, parazitická vosa
pohlavní dospělost: s vývojem na Imago (motýl)
páření: Květen až říjen
kladení vajíček: 100 - 200 vajec
chování: ?
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o holubi ocasu

  • Holubí ocas nebo Macroglossum stellatarum popisuje můru počítanou k rojníkům, která je rozšířena po celé střední Evropě a ve velké části Asie do Japonska, severní Afriky a Středního východu.
  • Německý Taubenschwänzchen vděčí za své německé jméno za chomáč ležící na břiše, což připomíná ocasní peří holubice dvojdílnou formou a šedavým zbarvením.
  • V německy mluvících zemích také převládal termín „kolibřík teplejší“, který odkazuje na charakteristické bzučení letového chování motýla.
  • Holubí ocas se vyskytuje na různých stanovištích, s výjimkou hustých lesů, a často se vyskytuje ve městech v létě, protože ho přitahují kvetoucí rostliny v zahradách, parcích a na balkonech.
  • Dosahuje rozpětí křídel až osm milimetrů a má hustě chlupatý, jako hrudník šedohnědé barvy hrudníku. Malá zadní křídla se objevují v zářivě oranžové hnědé barvě, která se také zobrazuje na dně. Stávkující jsou také téměř tři centimetry dlouhé proboscis.
  • Ačkoli je holubí ocas přiřazen můrům díky své nenápadné šedé barvě, tento motýl letí většinou během dne a zřídka je aktivní za soumraku a v noci.
  • Holubí ocasy také tolerují nízké teploty zvýšením jejich tělesné teploty prostřednictvím takzvaného chvění tepla. Letní horko během poledních hodin se obecně vyhýbá.
  • Taubenschwänzchen jsou společenští můry, které se večer shromažďují na společných místech na spaní. Jsou to obvykle teplé skály, které jsou během dne osvětleny sluncem. Tam, holubí taillety také nacházejí své sexuální partnery.
  • Svým vrhacím letem se holubíkové holety pohybují z květu na květ rychlostí blesku, aby absorbovaly velké množství nektaru ve velmi krátké době. S dlouhou proboscis se také dostanou do nektaru hluboko v kalichu, který není přístupný pro většinu létajícího hmyzu.
  • Často zůstávají věrní svým místům na spaní a krmení až do konce svého života.
  • Po páření, které může trvat až dvě hodiny, samice sešívají až dvě stě vajec jednotlivě do mladých poupat.
  • Housenky se objevují ve dvou generacích od června do začátku října. Středoevropské populace se na podzim vracejí do svých zimních čtvrtí v jižní Evropě.
  • Při jejich migraci mohou holubí pruty překonat vzdálenosti až dva tisíce kilometrů, a proto se v létě ve Skandinávii vyskytují dokonce.