Obecný

Skunk - hledaný plakát


portrét

název: Skunk
Další jména: Skunk
Latinské jméno: Mephitidae
třída: Savci
velikost: 30 - 50 cm
závaží: 1 - 4 kg
věk: 3 - 6 let
vzhled: černý a bílý kabát
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Zajíc, žába, myš, šnek, hmyz, ořechy, ovoce
pomazánka: Severní Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: Stepi, polopouště
přirození nepřátelé: Velké kočky, medvědi
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: v zásadě možné po celý rok
těhotenství: 60 - 70 dní
velikost vrhu: 3 - 5 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o skunk

  • Skunci nebo skunci jsou dravci a počítají se mezi marteny. Z nich se však ve fyzice velmi liší, protože nemají podlouhlý, ale široký a podsaditý kmen a huňatý ocas. Spolu s Mardernem mají krátké nohy a špičatou čenich.
  • Jako dravci se živí hlavně králíky, hlodavci, ptáky, hady, ještěrky a hmyzem, ale v létě také jedí zeleninová jídla, jako jsou ořechy, ovoce a hlízy.
  • Skunk je původem z Ameriky, kde se vyskytuje ve všech zemích mezi jižní Kanadou a severním Mexikem. Některé druhy se vyskytují také na jižním cípu amerického kontinentu. Skunk žije v polopouštích, stepích a křovinách v podzemních jeskyních, které buď sám vykope svými mocnými drápy, nebo přebírá od jiných zvířat, jako jsou zemní veverky, svišťové nebo jezevci. Skunci nejsou plachí a rádi zůstávají v blízkosti lidí.
  • Celkově existuje devět různých druhů skunků, které žijí na zemi jako převážně noční zvířata v rodinných skupinách a na pevných plochách. Na jejich území se vyznačují výkaly. Pouze jeden druh, tzv. Skvrnité skunky, může lézt a zůstat na stromech.
  • Skunci hibernaují ve skupinách až dvaceti zvířat tím, že ustoupí společně do podzemních úkrytů a přežijí chladné měsíce. Mnoho mladých zvířat však první zimu nepřežije.
  • Půvabná černobílá kontrastní kresba kabátu je navržena tak, aby odhazovala nepřátele. Skunks dluží jejich jméno dvěma žlázám lokalizovaným na obou stranách konečníku, které vylučují páchnoucí sekret v případě nebezpečí. Pokud je skunk ohrožen, otočí útočníkovu zadní část a neochvějně postříká ze vzdálenosti až šesti metrů nesnesitelně páchnoucí a korozivní kapalinou.
  • Tato obranná taktika používá skunk pouze v případě, že hrozící gesta, jako je zvednutí ocasu a zuby zubů nepřinesou žádný úspěch.
  • Mladí, kteří tráví téměř rok péčí o matku, vyvíjejí smradlavé žlázy ve věku pěti týdnů. I když tyto produkují kapalinu, ale pouze během několika týdnů, zápach trvá.
  • Vzhledem k tomu, že potenciální predátoři, jako jsou medvědi nebo kočky kořisti, se pravděpodobně vyhnou skunkům kvůli nepříjemným zápachům, je pro ně největší nebezpečí provoz. Obzvláště v Severní Americe je mnoho skunků provozováno auty.