Obecný

Dikobraz - hledaný plakát


portrét

název: Dikobraz
Další jména: /
Latinské jméno: Hystricidae
třída: Savci
velikost: 30 - 50 cm
závaží: 1,5 - 2,5 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: černé a bílé hřbety
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně býložravci (býložravci)
jídlo: Rostliny, kořeny, kůra stromů
pomazánka: Asie, Afrika
původní původ: pravděpodobně jihovýchodní Asie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: tropický deštný prales, travnatá krajina, savana
přirození nepřátelé: Velké kočky
pohlavní dospělost: na začátku druhého roku života
páření: Duben - květen
těhotenství: 3 - 4 měsíce
velikost vrhu: 1 - 4 mláďata
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o dikobrazu


  • Dikobrazi nebo Hystricidae popisují multidruhovou rodinu v hlodavcích, kteří jsou původem z velké části Afriky a Asie, stejně jako jižní regiony Itálie.
  • Zda rozšíření dikobrazu v Toskánsku a na Sicílii vyplývá z přírodních jevů nebo naturalizace, dnes už není pochopitelné. Předpokládá se však, že tyto dikobrazy přinesli Římané z Afriky a rychle se etablovali v Itálii.
  • Dikobrazi žijí ve skalnatých a vyprahlých oblastech a jsou čistými obyvateli půdy.
  • Jako největší zástupce dikobrazů je běžný dikobraz nebo Hystrix cristata, který se nachází v tropických oblastech východní a západní Afriky, zejména podél pobřeží Atlantského oceánu.
  • Dosahuje výšky až sedmdesát, někdy až devadesát centimetrů, a má ocas asi šest centimetrů dlouhé a krátké nohy.
  • Dikobraz váží až 25 kilogramů, samci jsou větší a těžší než samice.
  • Nejvýraznějším a nejednotnějším identifikačním znakem dikobrazu jsou jeho zpětně orientované a jasně černobílé prsteny, až čtyřicet centimetrů dlouhé a velmi ostré ostny, které se skládají z nově tvarovaných vlasů. Podložní kůže a přední část těla jsou pokryty vlněnou měkkou a tmavě šedou kožešinovým oblečením.
  • Když se dikobrazi chvějí, produkují se svými páteřemi hlasitý chrastítko.
  • Bodnutí je pouze pro obranu útočníků, protože mohou způsobit jemné zranění nepřátel prostřednictvím jemných ostnů.
  • Dikobraz je převážně noční a raději žije v malých skupinách nebo rodinných skupinách. Samice a muži dělají celoživotní páry.
  • Během dne se dikobraz ustupuje do štěrbin, jeskyní nebo do sebe vykopaných budov.
  • Živí se hlavně kořeny a hlízami, kůrou, rostlinami a ovocem, ale někdy také bere mrkev.
  • Po těhotenství v průměru sto dní porodí samice maximálně dvě plně vyvinutá koťata, která jsou kojena po dobu tří měsíců.
  • Maximální délka života dikobrazu ve volné přírodě je asi patnáct let a exempláře v zajetí mohou dosáhnout i věku dvaceti let.