Ostatní

Sob - plakát Chtěl


portrét

název: Sobi
Další jména: Ren
Latinské jméno: Rangifer tarandus
třída: Savci
velikost: 100 - 220 cm délka těla
závaží: 100 - 300 kg
věk: 12 - 20 let
vzhled: šedo-bílo-nahnědlý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, mech
pomazánka: polární a subpolární oblasti v Evropě a Asii
původní původ: severní Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Tundra
přirození nepřátelé: Medvěd, rys, vlk
pohlavní dospělost: od druhého do třetího roku života
páření: Září - listopad
těhotenství: asi 240 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o sobech

  • Sob nebo Rangifer tarandus popisuje svůj vlastní druh v jeleni a je v této rodině považován za jediného domestikovaného zástupce.
  • Sobi obývají polární a subpolární oblasti v Evropě a Asii a v Grónsku. Původní severoamerický druh je označován jako caribou.
  • Sobí kolonizují hlavně tundru, ale vyskytují se také v zalesněných oblastech.
  • V Evropě je dnes počet divokých sobů nízký, většina zvířat je krotká a žije společně v obrovských stádech vytvořených člověkem.
  • Dokonce i divoký sob se spojí do skupin. Jedná se o 20 až maximálně sto zvířat, avšak podstatně menších a vždy sexuálně oddělených.
  • Sobů žijících v Grónsku a Severní Americe lze poznat bílou hřívou, která se nachází na spodní straně krku.
  • Mezi jeleny jsou sobi zvláště patrní, protože nejen samci, ale i samice mají výrazné parohy.
  • Samci však mají mnohem rozsáhlejší a delší parohy než samci.
  • U obou pohlaví jsou parohy vysoce rozvětvené, nepravidelné a asymetrické. Skládá se z mírně zploštělých prutů a spadá na ženy na jaře, na muže na podzim.
  • V závislosti na pohlaví a věku je výška ramen sobů mezi osmdesát centimetrů a jeden a půl metru, hmotnost mezi stovkou a tristo kilogramy.
  • Hustá srst mění barvu v závislosti na ročním období.
  • Vzhledem k tomu, že se sobí pohybují po velkou část roku v hlubokém sněhu, přizpůsobili se speciálně svým stanovištním kopytům, která zabraňují poklesu v zemi. Široké kopyty jsou konstruovány z elastické tkaniny, která se po kontaktu se zemí rozšiřuje v oblasti.
  • Jako vynikající plavci, sobi procházejí po širokých řekách a jezerech jako součást svých výletů.
  • Jejich strava je také přizpůsobena drsným povětrnostním podmínkám jejich arktického prostředí. Sobi kromě trávy, lišejníků a hub také konzumují zvláštní druh mechu. Obsahuje látku, která působí jako přírodní nemrznoucí směs a zabraňuje zamrzání krve v důsledku tvrdých teplot.
  • Sezóna páření sobů trvá od září do listopadu. Po období těhotenství asi 230 dnů se na konci jara narodí jediné tele, které může běžet krátce po narození.
  • Mnoho telat nepřežije první zimu, protože navzdory vynikající regulaci tepla nemohou vydržet mokré a chladné počasí.
  • Jen zřídka jsou telata i slabá a stará zvířata chycena predátory, jako jsou vlci, medvědi nebo rysi. Útočníci se zpravidla vzdávají, protože sobi mohou v případě nebezpečí běžet velmi rychle.
  • Sobi dosahují průměrně věku kolem patnácti let, ale mohou jim být i dvacet let.