V detailu

Plumploris - hledaný plakát


portrét

název: Plumploris
Další jména: /
Latinské jméno: Nycticebus
třída: Savci
velikost: 15 - 35 cm
závaží: 0,4 - 2,0 kg
věk: až 25 let v zajetí
vzhled: v závislosti na druhu
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Hmyz, pavouci, ptačí vejce, ovoce
pomazánka: Jihovýchodní Asie
původní původ: Jihovýchodní Asie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Deštný prales
přirození nepřátelé: ?
pohlavní dospělost: neznámé
páření: ?
těhotenství: asi 190 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Plumploris

  • Plumploris nebo Nycticebus popisují rod různých druhů malých primátů, kteří jsou původem pouze v jihovýchodní Asii.
  • S délkou těla maximálně 35 centimetrů je Plumploris přibližně o velikosti koček. V závislosti na druhu přinesou na stupnici váhu 400 až 2000 gramů.
  • Na rozdíl od mnoha jiných primátů nemají ocas, ale velmi silné končetiny.
  • Nejvýraznějšími rysy jsou načervenalé pálení, výhledově vyhlížející Kulleraugen a malé kulaté uši.
  • Hustá srst se obvykle objevuje v červenohnědé, ale může být také zbarvena světle šedou.
  • Plumploris produkuje toxickou sekreci v jedových žlázách v ohybu paže, což má za cíl odrazit predátory a parazity. To může být přenášeno kousnutím a také distribuováno se slinami zvířat skrz kabát.
  • Sekrece je způsobena konzumací určitého jedovatého hmyzu, protože u zajatých zvířat se koncentrace toxinů postupně snižuje.
  • Plumploris jsou vynikající a obratní horolezci vysoko na stromech deštných pralesů a dalších lesů.
  • Jsou výhradně noční a jdou ve tmě hledat jídlo. Kvůli pomalým pohybům ve stromech jsou sotva slyšitelné a mohou tak bez povšimnutí proniknout na své oběti a pak se sbalit stejně rychle jako blesky.
  • Švestkové masožravci se živí hlavně ovocem, malými obratlovci, pavouky a hmyzem, ale neznepokojují rostlinné šťávy a vejce.
  • Samci důrazně brání své území před spiklenci. Plumploris obvykle žijí jako samotáři a setkávají se pouze během páření.
  • Po období těhotenství asi 190 dnů se obvykle narodí pouze jeden mladistvý, který se nejprve nese kolem lůna matky.
  • Chlapci jsou odstaveni nejpozději po sedmi měsících.
  • O délce života v přírodě je málo známo, v zajetí může být Plumploris až 25 let starý.
  • Kvůli zničení jejich stanovišť a intenzivnímu lovu jsou plumploris ohroženy vyhynutím.