Volitelný

Koroptev - hledaný plakát


portrét

název: Partridge
Další jména: Polní kuře
Latinské jméno: Perdix perdix
třída: Ptáci
velikost: 25-30 cm
závaží: 300 - 500 g
věk: 5 - 10 let
vzhled: šedohnědé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Listy, trávy, semena, hmyz, červi
pomazánka: Evropa, Asie, Severní Amerika
původní původ: Asie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Lesy
přirození nepřátelé: Jezevec, liška, kuna, sovy, draví ptáci
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Duben - červen
páření: asi 28 dní
velikost spojky: 10 - 18 vajec
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o koroptve

  • Koroptev nebo perdix perdix popisuje bažanta kuřecího ptáka, který pochází z velké části Evropy, Ruska a Asie.
  • S výjimkou některých skandinávských a středomořských zemí je přítomen v celé střední, jižní a severní Evropě, stejně jako na britských ostrovech, západní Sibiři, Pákistánu a Íránu. Prostřednictvím naturalizace se koroptev nyní nachází také ve Spojených státech, Kanadě a na Novém Zélandu.
  • Koroptve jsou asi třicet centimetrů vysoké a mohou vážit až 500 gramů. Rozpětí křídla je asi 50 centimetrů.
  • Hnědo-šedé peří plné červenohnědých skvrn dokonale maskuje koroptve na zemi. S nádhernými šaty v létě a dokončovacími šaty v zimě existují sezónní rozdíly v barvě a mezi pohlavími.
  • Normálně se koroptev pohybuje po zemi v typické pěší chodbě. V případě nebezpečí může běžet velmi rychle, létat blízko k zemi nebo tlačit sám plochý a nehybný na zemi.
  • Obydlí jako stanoviště ptáků různých stanovišť v nížinách, jako jsou stepi a pohani, zalesněné oblasti a některé nižší výšky nízkého pohoří a Alp. Jako kulturní nástupce koroptev ráda setrvává v zemědělských oblastech, protože zde prostřednictvím plodin a jejich velkých listů najde ideální úkryt a možnosti rozmnožování.
  • Koroptev se nyní zřídka nachází v mnoha oblastech, kde před padesáti lety existují vysoké populace, protože je intenzivně loven lidmi. Zničení jeho přirozených stanovišť vedlo v mnoha zemích k drastickému decimaci, takže koroptev je na mnoha místech považována za téměř zaniklou.
  • Není však uveden jako ohrožený druh, protože chované exempláře jsou v mnoha regionech úspěšně vypouštěny.
  • Kromě lidí se mnoho koroptví stává obětí dravých ptáků, sov, havranů, lišek, marťáků a jezevců.
  • Koroptve se živí všežravci hlavně rostlinnými výhonky, bylinkami, plody a semeny, ale také červy, hlemýždi, pavouky a hmyz.
  • Hnízdní období trvá od dubna do června, kdy se líhne pouze jedna spojka ročně. Pouze když jsou vejce nebo kuřata zajata dravci, dojde k Nachgelege.
  • Až 20 vajec se umístí do podnosu s rostlinami na zemi. Slepice se vylíhne sama, ale hnízdo brání kohout proti útočníkům.
  • Kuřata se líhnou asi po 24 dnech a jsou chovateli hnízd. Jakmile se poslední mláďata vylíhnou, hledá rodina společně jídlo.
  • Maximální délka života koroptve je ve volné přírodě asi deset let.