Informace

Profil vačice


portrét

název: Possum
Další jména: Opossum
Latinské jméno: Didelphis
třída: Savci
velikost: 30 - 50 cm
závaží: do 5 000 g
věk: 2 - 3 roky
vzhled: šedivý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Savci, obojživelníci, plazi
pomazánka: Severní a Jižní Amerika
původní původ: pravděpodobně Severní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: preferuje lesy
přirození nepřátelé: Fox, sova
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Únor - květen
těhotenství: 12-14 dní
velikost vrhu: až 20 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o vačice

  • Vačice patří do rodiny vačice a nachází se pouze na americkém kontinentu.
  • Tento vačnatec je jedním z nejstarších živočišných druhů vůbec, protože obýval Zemi již před 80 miliony let.
  • Opossums pocházejí ze Spojených států amerických v jižní Kanadě, Střední Americe a některých latinskoamerických zemích, kde obývají různá stanoviště.
  • Opossums raději žijí v listnatých a jehličnatých lesích, ale také v prériích a poblíž hustých břehů řek, v městských parcích a zemědělských oblastech.
  • V závislosti na distribuční oblasti se rozlišuje mezi několika druhy, mezi něž patří Virginie Opossum, Southern Opossum a Weißohropossum.
  • S celkem 52 zuby je Virginia Possum považována za savce s největším chrupem.
  • Opossums, v závislosti na druhu mezi 30 centimetry a půl stop dlouhé a dosáhnout tělesné hmotnosti až pět kilogramů. Díky tomu jsou největšími zástupci vačice.
  • Vačice mají kožešinové šaty, které se skládají z dlouhosrstého, převážně středně šedého vrchního kabátu a bílé podsady. Bílé čelo často vykazuje několik černých pruhů. Ocas, který slouží vačici jako důležitý úchopný nástroj, je nahý a řídce chlupatý pouze u kořene. Uši jsou poměrně velké a obvykle růžové nebo černé, černé knoflíky jsou mírně vyčnívající.
  • Opossums jsou noční loners, kteří jdou hledat jídlo za soumraku v jejich oblasti. Společníci se chovají velmi agresivně.
  • Přes den ustoupí do svých úkrytů, které najdou v dutých kmenech stromů a štěrbinách nebo se sami vykopávají v zemi.
  • Pouze v období páření se Opossums setkávají. Po březosti v průměru třináct dní porodí samice až dvacet mladých. Pouze asi polovina najde struk a zůstane v matčině tašce dva měsíce po narození. Poté, co koťata odejdou z vaku, jsou nesena na matčině zádech další tři měsíce, než nakonec opustí péči.
  • Jako masožravci se vačice živí hlavně malými ptáky a savci, hlemýždi, žabami, hady, červy a hmyzem. Různé bobule a ovoce, zrna a semena a mrkev slouží jako důležitý zdroj potravy. Jako kulturní následovníci občas také procházejí popelářské nádoby a slznou drůbež.
  • Ačkoli jsou intenzivně loveni kvůli své srsti a mnoho kopií se stává obětí silničního provozu, vačice nejsou ohroženými druhy.
  • Přirozenými nepřáteli Opossums jsou kromě lidí a velkých dravých ptáků, jako jsou sovy a lišky, kojoti a divoké kočky. Je-li ohroženo vadou dravce, je mrtvý, kutálí se, opouští jazyk z úst a zůstává nehybný po dobu několika hodin.
  • Ve volné přírodě mají vačice střední délku života asi dva roky, ale v zajetí mohou být až třikrát starší.