V detailu

Przewalského kůň - hledaný plakát


portrét

název: Przewalského koně
Další jména: Asijský divoký kůň, mongolský divoký kůň
Latinské jméno: Equus ferus przewalskii
třída: Savci
velikost: 2 - 2,8 m (délka trupu)
závaží: 200 - 350 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: červenohnědá až okrově zbarvená srst
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, rostlinný materiál
pomazánka: Mongolsko
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Steppe
přirození nepřátelé: ?
pohlavní dospělost: mezi věkem dvou a čtyřmi
páření: ?
těhotenství: asi 335 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ano (stav: ohroženo)
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o koni Przewalského

  • Przewalský kůň nebo Equus ferus przewalskii, také nazývaný mongolský nebo asijský divoký kůň, je jediný divoký kůň na světě, který dnes existuje v původní podobě.
  • Za své jméno vděčí ruskému přírodovědci Nikolaim Michajlovičovi Przewalskému, který jej objevil a pojmenoval v 19. století.
  • Divoký kůň Przewalského byl původně rozšířen ve všech neúrodných stepích a náhorních plošinách Eurasie. Prostřednictvím vývoje krajiny byli koně neustále tlačeni zpět a stali se extrémně vzácnými.
  • Konce šedesátých let byly naposledy spatřeny volně se pohybující exempláře. Divoký kůň Przewalského však dosud nevyhynul, protože intenzivní chov a úspěšné vypuštění by mohlo zajistit zachování plemene.
  • Křížení s mongolským domácím koněm se neustále vyhýbá, aby se zachovala divoká forma koně pro budoucnost.
  • Odhaduje se, že dnes v stepích Mongolska žije dvě stě znovu vydaných exemplářů.
  • Koně Przewalského jsou velmi přizpůsobiví a robustní díky svému původnímu prostředí a extrémním teplotním výkyvům, které zde převládají. Můžete žít bez jídla a vody několik dní.
  • Koně Przewalského lze snadno odlišit od domácího koně díky své charakteristické postavě. Je poměrně malý a dosahuje maximální výšky v kohoutku pouze 145 centimetrů.
  • Výrazně silný a silný krk a masivní lebka způsobují, že kůň Przewalski vypadá velmi robustně.
  • Krátký kabát je nažloutlá šedá až červenohnědá, hřívu a ocasy jsou mnohem tmavší.
  • Díky kamenité půdě stepí mají koně Przewalski pozoruhodně robustní a silné kopyty.
  • Koně Przewalski žijí jako všichni koně, které mohou tvořit rodiny nebo mladí hřebci.
  • Každé stádo má hlavní klisnu, která vede ostatní členy stáda ke krmení a vodě.
  • Stejně jako každý divoký kůň je i kůň Przewalského zásadně agresivnější než domácí koně, ale lze jej snadno zkrotit.
  • Ve volné přírodě se většina hříbat narodí ve výživném období mezi dubnem a červencem, což výrazně zvyšuje jejich šance na přežití v neúrodné krajině.
  • Období těhotenství je v průměru padesát týdnů, přičemž samci jsou drženi déle než samice.
  • Délka života koně Przewalského je asi dvacet let.