Informace

Profil Okapi


portrét

název: Okapi
Další jména: Lesní žirafa
Latinské jméno: Okapia johnstoni
třída: Savci
velikost: do 2 m délky těla
závaží: 130 - 250 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: červenohnědá srst, nohy černé a bílé barvy
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, trávy, ovoce
pomazánka: Konžská demokratická republika
původní původ: Střední Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Deštný prales
přirození nepřátelé: Leoparde
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: po celý rok
těhotenství: 400 - 440 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Okapi

  • Okapi nebo Okapia johnstoni popisuje svůj vlastní rod uvnitř žirafy a je známý v německé oblasti pod názvem „Waldgiraffe“.
  • Nachází se pouze v Demokratické republice Kongo, kde žije na severu země v deštných pralesech v nadmořské výšce od pěti stovek do tisíc metrů.
  • Okapis jsou velmi plaché a hrozné, takže jejich způsob života je prozkoumáván jen částečně. Tento druh byl objeven kolem roku 1900 evropskými vědci.
  • Okapi byl dříve také v Ugandě, ale nyní tam zanikl.
  • Tato kohorta úzce souvisí s žirafou, ale má zcela odlišné proporce těla, které jsou více podobné proporcím koní.
  • Vztah mezi okapi a žirafou je patrný zejména u modrého a extrémně pohyblivého dlouhého uchopovacího jazyka, který se používá ke sběru listoví.
  • Na rozdíl od žirafy má Okapi nevýrazně podlouhlý krk. Nejvýraznějším rysem jsou černé a bílé pruhované nohy, které jasně vystupují z červenohnědého až černého trupu. Bílá kresba na obličeji vyniká vizuálně.
  • Okapi dosahuje výšky ramene 1,7 metru a délky těla přes dva metry, samice jsou výrazně větší než samci. Dospělé ženy mohou vážit až 250 kilogramů.
  • Býci mají, jako žirafy, malé a chlupaté rohy, které nejsou delší než šest centimetrů.
  • Okapis se živí výhradně rostlinnou stravou. Listy a větve tvoří hlavní část jídla, kromě toho také jedí ovoce, byliny, trávu a výhonky.
  • Žijí hlavně jako denní a příležitostně noční osamělí a zřídka se spojují v malých skupinách.
  • Pohybují se v pevné oblasti a orientují se v husté džungli, zejména pomocí svého vynikajícího sluchu.
  • V období páření často dochází mezi mužskými soupeři k divokým bitvám, když si prudce houpají krky proti sobě.
  • V průměru po patnácti měsících těhotenství rodí samice jediné mládě, které se zvedne krátce po narození a po pouhých několika hodinách následuje svou matku na výpravách.
  • Tele je matkou důrazně bráněno proti levhartům, hlavním nepřátelům okapi.
  • Délka života v divočině je maximálně dvacet let, Okapis může být v zajetí, ale také starší než třicet let.
  • Kvůli neustálému ničení deštných pralesů je Okapi dnes jedním z ohrožených druhů.