Volitelný

Guinejské prase - hledaný plakát


portrét

název: Morče
Další jména: Domácí morče
Latinské jméno: Cavia porcellus
třída: Savci
velikost: 12-30 cm
závaží: 500 - 1200 g
věk: až 10 let
vzhled: možné mnoho barevných variací
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, seno, zelenina
pomazánka: jako domácí mazlíček po celém světě
původní původ: Jižní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Vysoké hory
přirození nepřátelé: žádné (pouze pro vlastnictví domácích zvířat)
pohlavní dospělost: asi 30 dní
páření: po celý rok
těhotenství: 50 - 150 dní (v závislosti na druhu)
velikost vrhu: 2 - 6 mláďat
společenské chování: Sbalte zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.
Zajímavé je také srovnání křečků a morčat.

Zajímavá fakta o morčatech

  • Morče původně pocházelo z Jižní Ameriky, ale dnes je oblíbeným mazlíčkem v mnoha zemích po celém světě. Některé divoké formy už Indiáni domestikovali.
  • Rodina morčat se skládá z několika podskupin, které se velmi liší svým vzhledem a místem výskytu. Zatímco Pampas a Capybara se vyskytují pouze ve volné přírodě, domácí morče se v Evropě a Americe široce používá jako domácí zvíře.
  • Celkem existuje čtrnáct různých druhů morčat, rozdělených do šesti rodů.
  • Jméno malého až středního hlodavce vděčí za to, že do Evropy přišel přes moře na lodích námořníků, na druhé straně charakteristické zvuky, které připomínají pískání mladých selat.
  • Divoká morčata žijí v mnoha jihoamerických zemích a kolonizují různá stanoviště v travnatých nížinách, v pusté kamenné krajině a ve vysokých horách And.
  • Mnoho druhů je vynikající horolezec, také na stromech a hledá tam potravu, jiná morčata jsou v bažinatých oblastech, a proto se mohou velmi dobře plavat.
  • V závislosti na druhu mohou být morčata až 130 palců dlouhá a mít krátké nohy i dlouhé končetiny, které jim dávají podobný vzhled jako králík. Společné pro všechna morčata, včetně domestikovaných druhů, struktury lebky a povahy čelisti. Jejich hustá a krátká srst se obvykle objevuje v různých odstínech hnědé a šedé.
  • Domácí morčata mohou dosáhnout velikosti těla až 30 centimetrů a na rozdíl od divokých druhů jejich barevnou srstí, která se může objevit na různých kresbách a v bílé, černé a různých odstínech hnědé a okrové. Většina domácích morčat má hladký a krátký srst, avšak při chovném úsilí se také produkují zvířata s dlouhým nebo silným kroužením srsti.
  • Morčata jsou denní zvířata, která se živí výhradně rostlinami. Jejich potravinové zdroje zahrnují ovoce, semena a ořechy, stejně jako trávu, listy a další části rostlin. Vysoký obsah vitamínu C v jejich stravě je nezbytný, protože sami nemohou tuto živinu produkovat.
  • Morčata žijí v přírodě nejlépe ve skupinách až patnácti zvířat a hledají v jeskyních a dírách nory, které se sami kopají. Často také převezmou budovy, které opustili ostatní savci.
  • Komunikují mezi sebou s různými Quiek a píšťalkami a navzájem se rozpoznávají vůní.
  • Morčata mají ve volné přírodě průměrnou délku života pět až sedm let. Jako domácí mazlíčci mohou mít až 10 let, pokud se o ně pečuje a správně o ně pečuje.
  • Domácí morčata jsou skromná zvířata, která kromě vitamínů bohatých rostlinných potravin a dostatečného množství rozlitých látek tvrdě nevyjadřují svůj postoj. Proto jsou oblíbené zejména u menších dětí.
  • Vzhledem k tomu, že se rozmnožují v ročních obdobích bez ohledu na divoké formy a rodí se na vrhu až do šesti mláďat, je třeba při normálním vlastnictví zvířat věnovat pozornost segregaci podle pohlaví.