Informace

Klokan - hledaný plakát


portrét

název: Klokan
Latinské jméno: Macropodidae
třída: Savci
velikost: 1,0 - 1,6 m
závaží: 15 - 60 kg
věk: 7 - 15 let
vzhled: šedá, načervenalá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy a tráva
pomazánka: Austrálie
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: otevřené lesy, stepi, polopouště
přirození nepřátelé: Dingos, draví ptáci
pohlavní dospělost: s 2 - 3 roky
páření: po celý rok
těhotenství: 20 - 40 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o klokani

  • Kangaroos jsou kromě koalů nejznámějšími zástupci vačnatců.
  • Při narození klokan dítě neměří více než 3 cm. Bez pomoci matky se plazí vpřed do sáčku a nasává jeden ze čtyř struků. Klokani mohou zůstat v matčině pouzdru až 10 měsíců. Pak se stanou příliš velkými a tašku opustí natrvalo, stále však sají matčímu určité přechodné období.
  • V Austrálii žije asi 60 různých druhů klokanů.
  • V boji s kolegy klokani se opírají o ocas a postrádají svůj opak silným kopem zadních nohou.
  • Plně dospělý klokan nemá kromě lidí přirozené nepřátele. Mladí, nemocní nebo zranění klokani občas zabijí dingoové.
  • Červený obří klokan (obrázek vpravo) může skákat téměř 10 metrů. Maximální rychlost je 70 km / h.
  • Klokani, stejně jako krávy, produkují během trávení metan. Odpovědné bakterie jsou v gastrointestinálním traktu klokanů, které se podílejí na rozkladu rostlinného materiálu.
  • Klokan porodí pouze jedno mládě na vrh. Zároveň by v tašce nebyl prostor pro dvě klokanky současně.
  • Potřeba vody může pokrýt klokan téměř úplně svým jídlem. Klokany musí pít vodu jen zřídka. Jsou tedy optimálně přizpůsobeny suchým podmínkám v Austrálii.
  • V závislosti na druhu žijí klokani osamělí, v malých skupinách nebo ve velkých skupinách.