V detailu

Profil hermelínů


portrét

název: Ermine
Další jména: Weasel s krátkým ocasem, Big Weasel
Latinské jméno: Mustela erminea
třída: Savci
velikost: 20-30 cm
závaží: 150 - 350 g
věk: 2 - 8 let
vzhled: bílá až červenohnědá srst
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Ryby, hmyz a jejich larvy, hlodavci, ptačí vejce
pomazánka: Amerika, Asie, Evropa, Austrálie
původní původ: Severní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Jezevec, liška, sova
pohlavní dospělost: ještě v prvním roce života
páření: Duben - červen
těhotenství: 30 dní
velikost vrhu: 5 - 15 mláďat
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o ermine

  • Hermelín nebo Mustela erminea popisuje typ lasic v rodině kuna.
  • Je rozšířený ve všech mírných pásmech Ameriky, Asie a Evropy na severní polokouli. Díky zavedení se vyskytuje také v Austrálii a na Novém Zélandu, kde výrazně ohrožuje ekologickou rovnováhu.
  • Hřbitov obývá, s výjimkou hustých lesů, různé krajiny a výšky až 3500 metrů. Nachází se v loukách, zahradách, parcích, polích a živých plotech a dává přednost oblastem u vody.
  • Tento predátor, známý také jako krátkosrstá lasička, je nejlépe známý pro svou sněhově bílou srst, která byla v minulosti intenzivně lovena. Zejména vzácné róby králů a šlechty byly často zdobeny hermelínem.
  • Bílý kabát s černým koncem ocasu se objevuje pouze v zimě a umožňuje perfektní kamufláž ve sněhu. V létě je hermelín nahoře hnědý, špinavý bílý nebo nažloutlý na břiše. V teplejších oblastech zůstává srst po celý rok hnědá.
  • Stejně jako všechny marteny je hermelín protáhlý a štíhlý, s krátkými nohama a špičatým ocasem. Dosahuje celkové délky těla až padesát centimetrů (včetně ocasu) a maximální hmotnosti 350 gramů, přičemž muži jsou větší a těžší než ženy.
  • V teplém období je hermelín převážně denní a soumrak aktivní, v zimě však jede jen ve tmě.
  • Po krátkém období činnosti pro příjem potravin ustoupí na několik hodin na úkryt, který se nachází v jeskyni stromů, opuštěných zemních dílech, štěrbinách nebo pod hromadou dřeva. S peřím, listy nebo vlasy je hnízdo jemně vycpané.
  • Jako dravec se hlíza živí hlodavci a dalšími malými savci, ptáky a hmyzem, ale příležitostně také zajímá ryby a obojživelníky. Oběti jsou zezadu překvapeny a zabity kousnutím do hlavy.
  • Páření probíhá v teplých letních měsících. Po období klidu a těhotenství trvajícím pouze jeden měsíc porodí samice na jaře příštího roku několik slepých mláďat, která jsou ošetřována po dobu šesti týdnů.
  • Maximální délka života je sedm až osm let, ale mnoho kořistí padají za kořist dravcům, liškám a jezevcům.