Ostatní

Veverka - Chtěl plakát


portrét

název: Veverka
Další jména: Acorn kitten, Eichkater
Latinské jméno: Sciurus vulgaris
třída: Savci
velikost: 20 - 25 cm
závaží: 150 - 400 g
věk: 2 - 5 let
vzhled: červenohnědá
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ořechy, semena, hmyz, ptačí vejce, ovoce
pomazánka: Asie a Evropa
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Listnaté lesy, smíšené lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci, marteny,
pohlavní dospělost: s asi 12 měsíci
páření: Červen - srpen
těhotenství: 38 - 40 dní
velikost vrhu: 1 - 6 koťat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o veverce

  • V korunách stromů staví veverky několik hnízd dřeva a listů (nazývaných také lobules). V případě bezprostředního nebezpečí se hnízdo mění často.
  • Se svými drápy mohou veverky snadno vyšplhat na stromy.
  • Veverka jsou také dobrými horolezci díky ocasu. S ním vyvažují větve stromů.
  • Veverky jsou denní. V noci spí v Kobelnu.
  • Ne všechny veverky mají charakteristickou červenou barvu. Občas se vyskytují také černé barvy.
  • Dvakrát ročně (letní a zimní) veverky mění svůj kabát.
  • Veverky žijí pouze v Evropě a Asii. V Severní Americe tuto ekologickou mezeru zaujmou podobně vypadající chipmunkové.
  • Parazitní napadení veverek (zejména blechy a klíšťata) není nic neobvyklého.
  • Koncem léta se mezi dvěma a šesti lety narodila veverka. Při narození jsou veverky slepí. Nejprve po dvou měsících mladé veverky poprvé opustí hnízdo.
  • Se zuby v horní a dolní čelisti mohou veverky velmi dobře popraskat ořechy.
  • Veverky nesměřují do zimního spánku, a proto poskytují zásoby potravin pro chladné období. Ale veverka ne vždy najde všechny pohřbené zásoby potravin.
  • Jako samotář se veverky setkávají teprve v období páření na začátku léta. Chov chlapců přebírá výhradně matka.
  • Veverky mohou jíst více než polovinu své tělesné hmotnosti každý den.