Volitelný

Surikata - profil


portrét

název: Surikata
Další jména: Suricate
Latinské jméno: Suricata suricatta
třída: Savci
velikost: 20-30 cm
závaží: 500 - 1 000 g
věk: 5 - 10 let
vzhled: šedohnědá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Obojživelníci, hmyz, drobní savci
pomazánka: Jižní Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Polopouštní a savanské oblasti
přirození nepřátelé: Dravých ptáků, divokých psů, divokých koček
pohlavní dospělost: asi po 10 - 12 měsících
páření: po celý rok
těhotenství: asi 11 týdnů
velikost vrhu: 2 - 4 mláďata
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o šelmy

  • Surikaty žijí v koloniích 20 - 40 jedinců.
  • Ve volné přírodě se surikaty vyskytují pouze v Angole, Botswaně, Lesothu, Namibii a Jižní Africe.
  • Surikata se živí téměř 90% hmyzu. Příležitostně se také jedí ještěrky, hadi, štíři a vejce.
  • Surikaty mohou snadno zabíjet štírů a hadů. Jed ovlivňuje její nervový systém jen slabě až stěží.
  • Při hledání jídla si alespoň jeden surikata bdí pozorně tím, že stojí na zadních nohách a zkoumá okolí. Pokud je dravec viděn, vydává šelma hlasitý varovný výkřik. Výsledkem je, že všichni surikaty uprchli zpět do svých podzemních chodeb.
  • Varovná volání jsou specifická a rozlišitelná, takže každý surikát okamžitě ví, co je to útočník (například dravý pták ze vzduchu nebo divoký pes ze slunce).
  • Surikata jsou opticky dokonale přizpůsobena svému prostředí. S jejich světle hnědou barvou srsti je obtížné rozlišit na střední vzdálenosti od písečného dna.
  • Kdykoli je jídlo v jedné oblasti omezené, skupina surikátů se pohybuje a staví nové podzemní tunely.
  • Aby se žádný písek nedostal do citlivých zvukových kanálů při každodenním vykopávání, mohou surikata zavřít uši.