Informace

Prst zvíře (Aye-Aye) - Chtěl plakát


portrét

název: Prst zvíře
Další jména: Ano, ano
Latinské jméno: Daubentonia madagascariensis
třída: Savci
velikost: 30 - 40 cm
závaží: 2,5 - 3,0 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: černošedý kabát
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Hmyz, kokosové ořechy, květinový nektar, ovoce
pomazánka: Madagaskar
původní původ: Severní a západní Madagaskar
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Deštný prales, mangrovový les
přirození nepřátelé: Frett kočka
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: ?
těhotenství: 160 - 170 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o zvířeti prstu

  • Prstencové zvíře nebo Daubentonia madagascariensis se, jak naznačuje jeho latinský název, nachází na ostrově Madagaskar. Původně rozšířený v mnoha částech země, je to kvůli decimaci jeho přirozeného prostředí dnes pouze v izolovaných oblastech na východě a severozápadě Madagaskaru. Lesy, ve kterých žije zvíře prstu, jsou intenzivně vyčištěny pro stavbu plantáží.
  • Prst zvíře, také známý jako "Aye-Aye", popisuje druh primátů uvnitř lemurů. Fosilní nálezy dokazují existenci druhého, mnohem většího druhu prstu, který je zaniklý z důvodů, které dosud nebyly vysvětleny.
  • S délkou těla ne více než čtyřicet centimetrů je zvíře prstu přibližně o velikosti malé kočky. Váží asi 2500 až 3000 gramů, má malou lebku s poměrně velkými, vyčnívajícími a trojúhelníkovými špičkami, velkýma očima a hustým dlouhým ocasem, který slouží jako lezecká pomůcka.
  • Kožešinové šaty zvířete prstu jsou dlouhé a chlupaté a mají tmavě hnědou až černošedou barvu s jednotlivými světle šedými krycími chlupy. Tmavě černé uši jsou plešaté, tvář je světle hnědá chlupatá.
  • Prstové zvíře získalo své jméno, protože má na předních tlapách vždy dlouhý a kostnatý prostředníček s výrazným drápem. Tímto vysoce specializovaným prstem aye-aye zaklepe kokosové ořechy a kůru stromů rychlostí přibližně tří tepů za sekundu, aby určil, zda obsahuje jídlo. S drápy tenkého prstu mohou i malá dravá zvířata obratně lovit z otvorů v kůře stromů.
  • Prstová zvířata žijí výhradně na stromech, kde si staví hnízda, věnují se péči o srst a hledají jídlo. Se sekrecí vytvořenou v žlázách umístěných v krku a hlavě, zvířata prstů označují jejich území.
  • Mnoho Aye-Ayes padne za oběť svému vlastnímu dravci, mazané kočičce jménem Fossa.
  • Díky silnému kousku může Aye-Aye také kousat tvrdé dřevo a skořápku kokosových ořechů, aby se dostala ke zdrojům mléka nebo potravin.
  • Kromě kokosového mléka a larev hmyzu se zvíře na prstech živí také ovocem, semeny, houbami a květinovým nektarem.
  • Prstová zvířata žijí jako noční samotáři, kteří se setkávají pouze pro páření.
  • Po šestiměsíčním těhotenství rodí samice hnízdo vysoko na stromě, jediné mládě, které je první tři měsíce života úplně slepé. Ošetřuje ji matka asi osm měsíců, než zůstane v péči o další rok a půl.
  • V divočině není známa délka života u prstových zvířat. V zajetí průměrně dvacet let.