Obecný

Lenosti - profil


portrét

název: Lenost
Latinské jméno: Folivora
třída: Savci
velikost: 50 - 70 cm
závaží: 3 - 10 kg
věk: 30 - 40 let
vzhled: šedohnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně býložravci (býložravci)
jídlo: Listy, hmyz
pomazánka: Střední Amerika, Jižní Amerika
původní původ: Jižní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: tropický deštný prales
přirození nepřátelé: Velké kočky, draví ptáci, hadi
pohlavní dospělostve věku čtyř let
páření: ?
těhotenství: 10 - 11 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o lenivosti

  • Lenochody se počítají mezi savčí skupinu zubních paží a jsou spojeny jako vedlejší zvířata s pásemnice a mravenečníkem. Mezi lenochody existují druhy se dvěma a další se třemi prsty. Všechny druhy pocházejí z tropických deštných pralesů Jižní a Střední Ameriky.
  • Lenochody se třemi prsty byly nejpomalejší z jejich rodiny a pohybovaly se vpřed maximální rychlostí jen čtyři metry za minutu.
  • Lenochodový trávicí systém je nejpomalejší ze všech savců. Kromě životního stylu s nízkým výkonem to šetří další energii a zajišťuje, že mohou snadno přežít i přes nízkokalorickou stravu.
  • Obyvatelé tráví většinu svého života hlavou dolů ve větvích, které se živí listy a dalšími zeleními, které jsou v jejich dosahu. Některé druhy dvouprstých lenochodů také jedí malý hmyz a ovoce. V této pozici visí i páření a narození.
  • Jejich protáhlá krční páteř jim umožňuje natočit hlavy o 270 stupňů. Výsledkem je, že získávají více jídla a musejí pohybovat svým tělem méně.
  • Lenochody potřebují spát šestnáct až dvacet hodin denně. S maximální délkou života čtyřiceti let zaspali déle než 30 let života.
  • Lenochody získají bezpečné držení větví skrz téměř deset centimetrové drápy, které jsou ohnuty jako háčky.
  • Když se pohybují po zemi, lenochody se plazí vpřed na předloktí a chodidlech zadních tlap. Jsou však překvapivě dobrí plavci, kteří se svými předloktími plazí ve vodě. To je životně důležité, protože se vyskytuje, že lenochody padají z větví dolů do vody.
  • Mnoho druhů tříprstých lenochodů sestupuje ze stromů jen asi každých sedm dní, aby vyhovovaly jejich potřebám na zemi. Na druhé straně lenochody dvouprsté zůstávají ve větvích a usnadňují zavěšení, protože pro dravce, jako jsou hady, velké dravé ptáky nebo jaguary na zemi, se mohou stát snadnou kořistí.
  • Vědci zjistili, že tříprsté lenochody občas klesají, když vstupují do symbiózy jedinečné pro zvířata s můry, které žijí v jejich srsti. Zatímco oni dělají jejich práci na zemi, můry položí jejich vejce ve výkaly, který slouží jako živná půda a zdroj jídla pro larvy. Lenochody těží z této symbiózy, protože můry v jejich kůži produkují chemické látky, jako jsou sloučeniny dusíku, které podporují růst řas v kožešinovém oděvu. Tyto řasy slouží lenochodům jako další cenné jídlo. Čím více můr nese lenost v kabátu, tím více řas mají bohaté na živiny.