V detailu

Činčila - profil


portrét

název: Činčila
Latinské jméno: Chinchillidae
třída: Savci
velikost: 15 cm - 50 cm
závaží: 0,5 kg - 7,0 kg
věk: 3 - 20 let
vzhled: modrošedá
pohlavní dimorfismus:
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, seno, byliny
pomazánka: Argentina, Chile, Peru
původní původ: Jižní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Hory, skalnatá krajina
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: asi šest měsíců
páření: měsíčně
období těhotenství: 100 - 110 dní
velikost vrhu: 1 - 3 mláďata
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o činčile

  • Činčily popisují jihoamerickou rodnou rodinu středních hlodavců žijících v hornatých oblastech Argentiny, Bolívie, Chile a Peru. Rodina činčily zahrnuje činčily stejně jako viscachas a králičí myši.
  • Skutečné činčily se dělí na dlouhé a krátkosrsté činčily v závislosti na postavě. Nacházejí se hlavně v Andách a hornatých pobřežních oblastech západní západní Ameriky, kde žijí na samotě v trhlinách a jeskyních.
  • Činčily nejsou vybíravé při hledání potravy a krmení jako býložravci z řídké vegetace hornatých oblastí.
  • Aby odolaly extrémním klimatickým podmínkám a změnám teploty, činčily vyvinuli kabát, který je považován za nejhustší ze všech živých zvířat na Zemi.
  • Tato převážně noční a soumrakově aktivní zvířata žijí ve smečkách, které mohou pokrýt několik až několik set exemplářů. V rámci skupin jsou ženy dominantním sexem a vždy se chovají extrémně agresivně proti soupeřům. Ženy jsou obvykle mnohem větší než jejich mužské protějšky.
  • Činčily jsou velmi společenská zvířata. K vzájemné komunikaci činčíl dochází nejen charakteristickými zvuky, ale také intenzivním fyzickým kontaktem a bohatým repertoárem vůní a tělesných signálů.
  • V období páření mezi počátkem léta a pozdním podzimem přivezte ženskou činčila zpravidla dvakrát až třikrát do světa. Mláďata jsou chlupatá a plně vyvinutá ihned po narození a začínají během prvního týdne života, aby kromě mateřského mléka a tuhého jídla užila. Po nejvýše dvou měsících jsou mladé činčily samostatně výdělečně činné.
  • Činčily jsou v divočině velmi plaché a vyznačují se výrazným únikovým chováním. Když byli chyceni jako kořist, překvapili svého lovce tím, že ztratili část kabátu a unikli. Když se činčily nacházejí v nebezpečných situacích, mohou se účinně bránit postřikem nepřítele močí.
  • V mnoha zemích po celém světě jsou činčily velmi oblíbenými domácími zvířaty a chovají se také na farmách pro kožešinový průmysl. Činčila kožešina je považována za jeden z nejcennějších a nejvyhledávanějších typů kožešin vůbec. Na začátku 20. století byly téměř vymýceny lovem v přírodě. Populace se neobnovila zcela navzdory intenzivním programům ochrany, protože jejich stanoviště se stále více ničí. Proto jsou jak činčily dlouhé, tak ocasy krátké stále považovány za ohrožené druhy.
  • Přirozená barva srsti činčíl se objevuje ve výrazné modrošedé. Chovatelské úsilí přineslo v posledních desetiletích také černobílé, blond a bílé kopie.