Volitelný

The Dromedary - Wanted Poster


portrét

název: Dromedary
Další jména: Arabský velbloud
Latinské jméno: Camelus dromedarius
třída: Savci
velikost: 2,50 m - 3,50 m (délka trupu)
závaží: asi 350 - 600 kg
věk: až 50 let
vzhled: možné různé barvy srsti, u.a. bílá, černá, světle hnědá
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, trávy
pomazánka: Střední Asie, severní Afrika, Austrálie a Arabský poloostrov
původní původ: ?
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Stepní, polopoušť, poušť
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o věku čtyř nebo pěti let
páření: Leden - březen
těhotenství: 380 - 440 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o dromedárovi

  • Dromedár patří do rodiny velbloudů starého světa a liší se od velblouda hlavně tím, že má pouze jeden hrb, přičemž je přítomen přiblížení druhé.
  • Dromedáři dnes žijí výhradně jako domácí a hospodářská zvířata. V závislosti na zamýšleném použití bude rozlišováno mezi horou, nížinnou nížinou a Reitdromedarem, ačkoli existují i ​​některé smíšené formy.
  • Původní divoké dredaredaries již dnes neexistují. Vzorky, které žijí v přírodě, jsou většinou bývalí domácí mazlíčci, kteří byli propuštěni nebo utekli.
  • Dromedář je v Arábii domestikován již několik tisíc let.
  • To je domácí ve střední Asii, severní Africe a Arábii a lze jej nalézt naturalizací v Austrálii. Žije tam hlavně v nížinách, pouštích a suchých travních porostech. Dromedáři jsou velmi společenská zvířata, která se nejlépe chovají v komunitách. Free-roamingové dromedary jsou obvykle spojovány s harémovými obvazy.
  • Obyvatelé jejich domovských zemí chovají velbloudy jako břemena a hory, stejně jako prestižní předměty a důležití dodavatelé mléka. Kráva vydává až dvanáct litrů mléka denně, z nichž lidé také vyrábějí sýr. Výkaly také slouží jako důležité palivo.
  • Jako přežvýkavci se dromedáři živí výhradně rostlinami. Jí listy, trávy, byliny, ale také snadno tráví trnité části rostlin a tvrdé větve.
  • Tuk a jídlo jsou uchovávány nouzově v pojivové tkáni hrudníku. Velikost hrbolu je spolehlivým ukazatelem nutričního stavu zvířete.
  • Dromedáři dosahují výšky asi 210 - 230 cm a délky hlavy a ocasu téměř tři a půl metru. Dospělý dromedář váží asi půl tuny.
  • Srst dromedaru je krátká a hustá a může se objevit bílá, černá, písek nebo v různých odstínech hnědé. Na ramenou a krku je srst mnohem delší a téměř vždy tmavě hnědá.
  • Páření se koná brzy na jaře, obvykle v lednu nebo únoru. Samice porodí mladou, která je kojena rok po denní době až 14 měsíců. Teprve tehdy, když je mladé zvíře samostatně výdělečně činné po dvou letech, matka se může znovu spřátelit.
  • Jeho schopnost regulovat tělesnou teplotu chrání dromedár před dehydratací. Bez vody může přežít až sedmnáct dní. Zároveň je schopna pojmout i více než sto litrů, když je k dispozici voda.
  • Dromedáři se obvykle pohybují vpřed klidným průchodem, ale v případě potřeby mohou cestovat rychlostí až 65 kilometrů za hodinu a jsou schopni na zádech nést zatížení až 150 kilogramů.
  • Jako domácí mazlíčci mohou dromedáři dosáhnout života až padesáti let.