Informace

Coot - profil


portrét

název: Coot
Další jména: Lenost, Coote
Latinské jméno: Fulica atra
třída: Ptáci
velikost: 32 - 42 cm
závaží: 500 - 800 g
věk: 10 - 20 let
vzhled: černé peří, bílý zobák
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ryby, hmyz, hlemýždi, krabi a škeble
pomazánka: Evropa, Asie, Austrálie, Nový Zéland
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Pobřežní zóna na jezerech a potokech
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: 1 rok
páření: Březen - duben
páření: asi 21 dní
velikost spojky: 5 - 10 vajec
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o lyska

  • Lyska, také volal Sloth nebo Fulica atra, popisuje vodní pták uvnitř Rallen, který je domácí v hodně z Evropy a Asie, stejně jako Austrálie a Nový Zéland.
  • V Evropě je téměř všude, s výjimkou Islandu a severních oblastí Skandinávie, čímž se vyhýbá vysokým nadmořským výškám v horách.
  • V závislosti na distribuční oblasti jsou to buď domácí ptáci, nebo se na podzim stěhují do svých zimních čtvrtí v severní Africe, Středomoří nebo na Středním východě.
  • Lyska obydlí především stojaté nebo slabě tekoucí vody, jako jsou jezera, rybníky různých velikostí a boční ramena řek. Obzvláště důležité jsou vysoký obsah živin ve vodě a mělké pobřežní zóny s hustým růstem rostlin.
  • V pobřežních zónách si lyže staví své plovoucí hnízda skládající se z různých rostlinných materiálů a větviček.
  • Lyska je nezaměnitelná pro svůj výrazný vzhled. Peří je obarveno černé, třpytí se nazelenalým světlem a stojí v ostrém kontrastu se sněhově bílou čelní deskou, bílým účtem a malými, jasně červenými nebo hnědočervenými oči.
  • Lyska dosahuje délky až 42 centimetrů a má malou hlavu a relativně krátký ocas.
  • Živí se všežravci rostlinných částí, jako je tráva, lekníny a rákosí, jakož i živočišnými potravinami, jako jsou malé ryby, hmyz, hlemýždi, krabi a škeble. V blízkosti lidských sídlišť nejsou odpadky a kachní jídlo zavrhovány.
  • Sezóna námluv začíná v březnu a je spojena s tvrdými boji o hnízdiště.
  • Samci a samice se spojují a vytvářejí monogamní páry a obvykle chovají dvě vejce za sezónu.
  • V hnízdě položí žena mezi tečkovaný povrch mezi pět a deset dobře maskovaných vajec, která jsou oběma rodiči inkubována asi tři týdny.
  • Kuřata se loví v hnízdě jen několik dní a krmí se jídlem. Potom následují rodiče a stráví prvních pět týdnů života v rodině.
  • Přestože se mladé děti staly samostatně výdělečně činnými, zůstávají nějakou dobu na území rodičů.
  • Většina Coots se chová poprvé ve věku tří let, i když jsou dospělí ve věku jednoho roku.
  • Významná část mláďat nepřežije první dva roky života kvůli povětrnostním podmínkám. Mnoho spár je zničeno kolísáním vody nebo zamořením parazity.
  • Maximální délka života lenosti je dvacet let.