V detailu

The glutton - Wanted plakát


portrét

název: Wolverine
Další jména: Medvědí kobyla, chamtivost
Latinské jméno: Gulo gulo
třída: Savci
velikost: do 1 m délky těla
závaží: 20 - 30 kg
věk: 7 - 12 let
vzhled: tmavě hnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, bobule, ovoce, hlodavci, hmyz, ptáci, ptačí vejce
pomazánka: Severní Evropa, Severní Amerika, Severní Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Boreal jehličnatý les, studená step
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělostasi dva až tři roky
páření: Duben - červen
těhotenství: 30 - 40 dní
velikost vrhu: 2 - 4 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o wolverine

  • Glutton nebo Gulo gulo je jedním z martens a je také označován jako medvěd kobyla, protože jeho výrazný vzhled.
  • Jeho jméno, které také znamená něco podobného v jiných jazycích, vděčí za drzost jeho zvláštnosti, vtáhne všechno jedlé do svého úkrytu a přivážejí zásoby potravin. Jméno Gierschlund je běžné díky své nevolnosti v německy mluvících zemích.
  • Široký předpoklad, že slovo „glutton“ pochází ze skandinávského „fjellfraß“ pro „rock cat“, je mezi lingvisty sporné.
  • Žlučník se vyskytuje ve velkých částech Severní Ameriky, severní Evropy a Eurasie. V Evropě je považován za největšího zástupce své rodiny.
  • Obývá taigu a tundru a nachází se převážně v otevřených lesích s vysokými jehličnatými druhy a rašeliništěmi, ale také obývá vysoké horské oblasti těsně nad linií stromu.
  • V mnoha oblastech je wolverine považován za ohrožený druh, ale populace ve Skandinávii a Severní Americe se v posledních letech pomalu zotavují.
  • Přestože patří do rodiny marťanů, vypadá spíše jako malý medvěd. Je v podřepu, poněkud nemotorně vypadající postavy. Zároveň má malé a kulaté lebky typické pro Martens, tmavé knoflíky a malé kulaté uši. Ocas je huňatý a silný.
  • Vlkodlak včetně ocasu dosahuje délky těla asi 100 centimetrů a výšky ramen až čtyřicet centimetrů. Váží asi třicet kilogramů a vyniká od svých blízkých příbuzných, zejména díky své vysoké postavě.
  • Má také podsadité chlupaté široké podrážky.
  • Hustá a dlouhá, tmavě hnědá srst poskytuje vynikající ochranu před drsnými povětrnostními podmínkami na jejích stanovištích. Mnoho příkladů ukazuje kresbu světle hnědé stuhy, která vede od hlavy a tváří přes obě strany těla k hýždím.
  • Kvůli jeho silným zubům není nebezpečným predátorem, ale také se obává lidí, když útočí na stáda hospodářských zvířat.
  • Jako samotář se motýlí potuluje krajinou a pohybuje se na území, které může mít rozlohu až dva tisíce čtverečních kilometrů. To je označeno výkaly, močí, škrábanci nebo Duftsekreten.
  • Jako dravec všemocný živí vlkodlak mrkev, ptáky, hlodavce, ale také ovoce a bobule. To bylo také hlášeno vzorky, které přemohly výrazně větší savce.
  • Páření probíhá koncem jara. Po devítiměsíčním těhotenství porodí samice několik nedospělých jedinců ve štěrbině, kteří jsou ošetřováni po dobu osmi týdnů a poté také dostávají předem trávené jídlo.
  • Délka života vlkodlaka v divočině je asi deset, v zajetí maximálně patnáct let.