Obecný

Černý medvěd - hledaný plakát


portrét

název: Černý medvěd
Další jménaFotografie: americký černý medvěd (Baribal) / asijský černý medvěd (límec)
Latinské jméno: Ursus americanus nebo Ursus thibetanus
třída: Savci
velikost: do 1,8 m (délka trupu)
závaží: Baribal asi 120 kg, medvědí límec až 400 kg
věk: 20 - 40 let
vzhled: černý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, bobule, med, hmyz, ryby, drobné obratlovci, kořeny
pomazánka: Severní Amerika nebo Asie
původní původ: Severní Amerika nebo Asie
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: Listnaté lesy, jehličnaté lesy, smíšené lesy
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: ?
páření: Červen - září
těhotenství: 60 - 70 dní
velikost vrhu: 2 - 3 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o černého medvěda

  • Termín černý medvěd zahrnuje dva blízce příbuzné druhy medvědů.
  • Americký černý medvěd nebo Ursus americanus, také nazývaný Baribal, pochází z mnoha částí Severní Ameriky, zejména v Kanadě a na Aljašce, ale také v mnoha oblastech Spojených států až do Mexika. Tam obývá různé lesy a osídlené řeky.
  • Distribuční oblast asijského černého medvěda nebo Ursus thibetanus, také známého jako límec medvědů, se rozprostírá přes velkou část jižní a východní Asie. Medvěd obojek se nachází v Sibiři, Japonsku, Číně, Íránu, Afghánistánu a Himalájích.
  • Medvěd obojek také žije především v lesích různého druhu, takže je to jak v listnatých lesích, tak v deštných pralesech v domovech tropických zón.
  • Zatímco obojek má hluboké černé kožešinové šaty s charakteristickým límcem z podlouhlých vlasů, Baribal může být zbarven v různých odstínech hnědé.
  • Z hlediska velikosti se druhy jen stěží liší. Stejně jako medvěd obojek dosahuje i americký černý medvěd délku hrudních končetin maximálně 180 centimetrů.
  • Americký černý medvěd však váží až čtyři sta kilogramů mnohem více než jeho asijský příbuzný.
  • Oba druhy jsou všežravci, kteří jedí rostliny i kořeny, ovoce a bobule, semena a ořechy, jakož i med, hmyz, obratlovce, larvy a mrkev. Černí medvědi občas zachytí také velká pastvina a jejich mláďata, ptáky a plazy. V závislosti na ročním období se americký černý medvěd živí také lososem.
  • Černí medvědi, stejně jako všichni medvědi, jsou samotáři vázaní na své území a setkávají se pouze během páření. Na svém území tráví černí medvědi v rámci svých výletů velké vzdálenosti.
  • Páření probíhá v létě a probíhá několikrát.
  • Oplodněná vejce se neusadí až do začátku hibernace, takže doba narození může být více než dvě stě dní.
  • Následující jaro se obvykle rodí dvě nebo tři mláďata, která jsou ošetřována několik měsíců a tráví až tři roky v péči své matky.
  • O délce života divokých černých medvědů je známo jen málo, ale zvířata v zajetí mohou žít dobře po čtyřicet let.