Obecný

Plakát Narwhal - chtěl


portrét

název: Narwhal
Další jména: /
Latinské jméno: Monodon monoceros
třída: Savci
velikost: 4 - 5,5 m
závaží: 800 - 1500 kg
věk: až 50 let
vzhled: Až 3 m dlouhý kel v mužských narwhals
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně rybář (piscivor)
jídlo: Ryby, chobotnice, korýši
pomazánka: Arktický oceán
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: ?
habitat: Oceán
přirození nepřátelé: Orca
pohlavní dospělost: vyskytuje se mezi 6 a 12 lety, v závislosti na pohlaví
páření: po celý rok
těhotenství: asi 14 měsíců
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o narwhal

  • Narwhal nebo Monodon monoceros popisuje druh uvnitř ozubené velryby, která je původem z Arktidy. Tam vždy zůstal blízko, aby zabalil led.
  • Samci jsou nezaměnitelní díky kel, který může dosáhnout délky dva až tři metry. Kel tvoří prodloužení vlevo nejvíce, zřídka také pravého předního psa, roste přes horní ret a je šroubovicově otočen doleva.
  • Kusk pravděpodobně slouží k orientaci a detekci kořisti.
  • Bez tohoto kel dosahuje narwhal délku těla až pět metrů. Samci obvykle váží jeden a půl tuny, samice jsou mnohem lehčí s maximální hmotností jedné tuny.
  • Narwhales ukazuje na zádech šedý mramor, břicho je mnohem světlejší. Mladiství se obvykle jeví monochromaticky šedohnědé.
  • Narwhale nemá hřbetní ploutev, ale pouze malou pinball a oválnou kulatou motolku.
  • V zimě mají nočníci tendenci zůstat v zátokách a lovit ryby na dně oceánu.
  • V letních měsících však migrují do otevřeného moře a loví spolu s různými druhy ryb, chobotnic a měkkýšů.
  • Najdete je v hloubkách až 1500 metrů, a proto se považují za savce, kteří doplňují nejhlubší ponory.
  • Žijí ve skupinách až dvaceti jedinců. Jsou to hlavně ženy a jejich telata, příležitostně je sledují dospělí samci.
  • Malé skupiny se v letních měsících setkávají, takže v dočasných komunitách často žije až tisíc zvířat.
  • Každý den cestují po cestě asi 150 kilometrů.
  • Samice pohlavně dospějí ve věku sedmi let a porodí jediné mládě každé tři až čtyři roky po čtrnácti měsících těhotenství.
  • Je to již jeden a půl metru v době narození a matka je ošetřována dvacet měsíců.
  • Občas se mladý narwhal stane obětí ledního medvěda nebo velryby zabijáka.
  • Maximální délka života narwhalů je padesát let.