Informace

Rychle hledaný plakát


portrét

název: Swifts
Latinské jméno: Apus apus
třída: Ptáci
velikost: asi 15 cm
závaží: 35 - 45 g
věk: 10 - 20 let
vzhled: hnědá až černá peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Brouci, pavouci, mouchy
pomazánka: Evropa, Asie, Afrika (zimování)
původní původ: Střední Evropa
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: původně chovatelé skal, nyní v oblastech obývaných lidmi
přirození nepřátelé: Jestřáb, sparrowhawk, sova orla, sova
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Květen - červenec
páření: asi 21 dní
velikost spojky: 2 - 3 vejce
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o rychlé práci

  • Swift nebo Apus apus popisuje svůj vlastní druh u námořních ptáků.
  • Je rozšířený ve střední Evropě a jde o stěhovavý pták na podzim do Afriky, na jih od saharských zimních čtvrtí.
  • Jako migrant na dlouhé vzdálenosti je tento swift dokonale přizpůsoben dlouhým letům, s nimiž se musí během svých výletů vypořádat.
  • Swifts mají dlouhá křídla, která, když jsou natažena, dávají srpkovitý tvar a jsou ideální pro klouzání.
  • Ve večerních hodinách swift velmi připomíná vlaštovky, ale nesouvisí s nimi.
  • Swifts mají trvale monochromatické hnědé nebo šedo-černé peří, s výjimkou bílé až světle šedé kulaté skvrny v krku.
  • Jsou o něco větší než vlaštovky s rozpětím křídla asi čtyřicet centimetrů a mají rozeklaný ocas a zaoblenou hlavu s velkýma očima a krátkým zúženým zobákem.
  • Swift je vlastně šlechtitel stromů a skal, který hledá jako kulturní nástupce hnízdící ve vysokých budovách.
  • Dnešní výkyvy se proto vyskytují také ve městech, vesnicích a na farmách, kde vysoko hnízdí ve věžích, starých budovách a továrnách.
  • Vzhledem k tomu, že mnoho starých budov je rehabilitováno, dochází ke ztrátě hnízdiště swiftů, které jsou v lidských sídlech.
  • Swifts jsou jasně rozeznatelné jejich zvláštností létání po budovách a jejich pronikavostí a vysokou hlasivostí během období rozmnožování.
  • Jeho řecké jméno Apus apus vděčí za rychlou, která je známá také jako polykání věží, dojem, že je téměř beznohý, když má krátké nohy v letu.
  • Tento vynikající letec zachycuje své jídlo výhradně ve vzduchu. Zaměřuje se a bere zejména létající hmyz a pavouci, ale také vši, mravenci a brouci.
  • Swifts se chovají v koloniích od července. V závislosti na povětrnostních podmínkách se inkubují maximálně tři vejce na jednu spojku až 25 dní. Mladí ptáci zůstávají v hnízdě mezi 37 a 55 dny, v závislosti na teplotě.
  • Délka života SWIFT je maximálně dvacet let.