Informace

Profil burbota


portrét

název: Burbote
Další jména: Eelrutte, Ruppe, Rutte
Latinské jménoLota lota
třída: Ryby
velikost: 30 - 120 cm
závaží: možné až 10 kg
věk: 8 - 12 let
vzhled: žluto-hnědá základní barva s černým mramorováním
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživaFotografie: Rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Grayling, pstruh, kapr, lamp
pomazánka: Evropa, Severní Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: upřednostňuje chladné řeky a sladkovodní jezera
přirození nepřátelé:
pohlavní dospělost: o věku čtyř až šesti let
páření: Listopad - březen
kladení vajíček: až 3,5 milionu vajec
společenské chování: občas rojení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o burbotovi

  • Burbot, také nazývaný Lota lota nebo Eelrutte, popisuje počítané sladkovodní ryby podobné tresce. V tomto pořadí je burbot jediným zástupcem žijícím ve sladké vodě.
  • Je vysoce cenný jako potravinová ryba kvůli své velké a tukové játrech, ale nelze ji lovit v mnoha vodách, protože je pod ochranou.
  • Burbot obývá severní severní polokouli mezi 41. a 70. šířkou velkých řek a hlubokých jezer, která mají maximální teplotu vody osmnáct stupňů Celsia. Občas se vyskytuje v brakické vodě, a proto osídlené ústí řek. Ve střední Evropě je rozšířený v Dunaji, v Po a Rhone.
  • Raději zůstane v hloubce až sedmi set metrů, kde obývá písčité nebo štěrkovité půdy a ráda se schovává pod kameny, vodními rostlinami nebo kořeny.
  • Burbot má podlouhlé tělo, které má přední kulatý průřez a bočně zploštělé na zadním konci.
  • Za kulatými ústy jsou za nosními dírkami viditelné dva krátké barbely a na spodní čelisti sedí jediná dlouhá ostnatá nit, což je jasný identifikační znak.
  • Hřbetní ploutev a anální ploutev jsou pozoruhodně dlouhé.
  • Slupka potažená hlenem je pokryta malými, zaoblenými a tenkými šupinami a je zobrazena v hnědé, olivové nebo nažloutlé základní barvě. Na něm ukazuje jasně rozpoznatelné, tmavší mramorování.
  • Burbot dosahuje délky těla třicet až šedesát centimetrů, vyskytují se delší vzorky, ale jsou vzácné.
  • Pulec jsou převážně noční predátoři a živí se různými bezobratlými, malými rybami a jejich vejci.
  • Přes den ustupují do svých úkrytů a odpočívají.
  • Od listopadu do března se burbot vynoří v mělčí vodě. Páření probíhá na dně, ryby se samy valí do koulí.
  • V závislosti na velikosti ženy rozdá až tři miliony vajec.
  • Embrya se vyvíjejí pouze při teplotě vody dva až šest stupňů.
  • Po vylíhnutí dosáhnou larvy během několika týdnů výšky přes dva centimetry. První čtyři roky života se vyznačují velmi rychlým růstem.
  • Pulečníci dosáhnou v průměru dvanáct let.