Obecný

The aardvark - Hledaný plakát


portrét

název: Aardvark
Další jménaFotografie: Africký mravenečník
Latinské jméno: Orycteropus afer
třída: Savci
velikost: 90 - 140 cm (bez ocasu)
závaží: 40 - 70 kg
věk: 5 - 25 let
vzhled: šedá krémová kůže, řídké vlasy
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: nejlépe hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Mravenci, termiti
pomazánka: Afrika
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Polopoušť, savana, travnatá krajina
přirození nepřátelé: Hyena, leopard, lev, divoký pes
pohlavní dospělost: neznámé
páření: pravděpodobně po celý rok
těhotenství: asi 210 dní
velikost vrhu: 1 - 2 koťata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o aardvark

  • Aardvark nebo Orycteropus afer popisuje druh savce, který představuje jediný zástupce v pořadí zubů trubice.
  • Aardvark pochází z jižní a střední Afriky, kde obývá různá stanoviště. Nachází se v savanách a polopouštích i na pastvinách ve výškách až 2 000 metrů a dává přednost rovinaté nebo kopcovité krajině se světlými svahy. V suchých pouštích a bažinatých oblastech se však aardvark nevyskytuje.
  • Aardvark má nezaměnitelný vzhled, definovaný nápadně zakřivenou páteří, velkými a trychtýřovitými ušima a masivním, poněkud dřepým tělem.
  • Celková délka těla je asi 180 centimetrů s dlouhým a špičatým ocasem. Aardvark váží až 70 kilogramů.
  • Přes svou neohrabanou postavu je to vynikající běžec, který se může pohybovat rychle a manévrovatelně.
  • Kůže aardvark se objevuje v nažloutlém hnědém až šedohnědém tónu a je řídce pokrytá hrubými krátkými chloupky.
  • Stejně jako prasata má aardvark prodloužený, s měkkou špičkou končící tlamy.
  • Žije jako samotář a jde pouze během nočního shánění potravy.
  • Protože aardvark opouští svoji podzemní strukturu až po soumraku, je i přes své široké použití prozkoumán relativně málo.
  • Aardvark během své migrace pokrývá až patnáct kilometrů.
  • Se svou čenichovou klikatkou hledá zemi mravence, termity a další hmyz, ale také si bere zeleninu a ovoce k sobě.
  • Páření probíhá nezávisle na ročním období. Po období těhotenství až 210 dnů porodí samice zřídka dvě nahá mláďata, která jsou ošetřována sedm měsíců a poté začnou kopat vlastní podzemní doupě. Obvykle se nachází v bezprostřední blízkosti mateřského území.
  • Mnoho aardvarků je kořistí hyen, lvů nebo leopardů.
  • Očekávaná délka života divokých aardvarků není známa. V zajetí mohou dosáhnout života až 25 let.